Video

Kwart van gedupeerden brand 't Speelhuis niet verzekerd

30 december 2011 om 18:39
nl
Een groot aantal gedupeerde omwonenden van 't Speelhuis in Helmond blijkt geen inboedelverzekering te hebben. Dat zei burgemeester Fons Jacobs vrijdagmiddag tijdens de extra raadsvergadering die was ingelast na de grote brand in Helmond donderdagavond.
Geschreven door

Van de vijftig gedupeerde gezinnen zijn er dertien niet verzekerd. De gemeente gaf aan niet voor de financiële kosten op te zullen draaien, maar zullen de slachtoffers wel bijstaan.
Volledig verwoest
Bij de brand werd het Helmondse theater 't Speelhuis volledig verwoest. Burgemeester Jacobs had eerder nog gehoopt iets van het karkas van het theater te kunnen redden. Uit technisch onderzoek blijkt nu dat de fundamenten van het theater zodanig beschadigd zijn dat het helemaal gesloopt moet worden.

"Ik ben te optimistisch geweest vrijdagochtend. Ik kwam het gebouw binnen en dacht: 'Het is te herstellen'. Half Helmond heeft zo gereageerd. Maar vanmiddag kwam ik erachter dat herbouw alleen maar tot het theoretische behoort", aldus Jacobs.
Bouwtekeningen
De bouwtekeningen van architect Blom die 't Speelhuis ontwierp bestaan nog. Toch zei Jacobs dat het nog allesbehalve zeker is dat er precies eenzelfde Speelhuis opnieuw wordt gebouwd. "Het hart van het theater is er uit. Wanneer je precies hetzelfde gebouw opnieuw neerzet, is dat toch nog steeds niet het originele Speelhuis. De sfeer krijg je er niet mee terug".
Asbest
De asbest die bij de brand is vrijgekomen, wordt de komende dagen opgeruimd. Er ligt een noodvordering klaar voor de jaarwisseling. Die gaat van kracht als het opruimen van de restanten nog niet voltooid is tijdens oud en nieuw en Helmonders uit het gebied moeten worden gehouden. De politie kan mensen dan weren rondom het afgebrande theater.

"We hebben asbest geconstateerd. Het is niet ernstig, maar we moeten er zorgvuldig mee omgaan. We hopen dat de bewoners in de omgeving toch een goede jaarwisseling kunnen hebben", aldus Jacobs. Vier tot zes gezinnen zullen nog niet thuis zijn tijdens de jaarwisseling. Voor vier gezinnen geldt dat ze ook daarna nog langere tijd niet terug mogen.
Geen gewonden
Burgemeester Jacobs liet vrijdagavond tijdens de persconferentie weten dat er zeker geen gewonden zijn gevallen bij de brand.
Directeur 't Speelhuis is aangeslagen
Theo Inniger, directeur van theater 't Speelhuis, laat weten 'zeer aangeslagen te zijn door de brand'. "Het is een afgrijselijk verlies voor Helmond. Een zeer kenmerkend gebouw voor de stad is verloren gegaan. De medewerkers die op het moment van het ontstaan van de brand in het gebouw waren, hebben buitengewoon adequaat gereageerd op de brandmelding. Daar ben ik enorm trots op", aldus Inniger.
App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.