Topdrukte bij spoedeisende hulp in Brabantse ziekenhuizen

1 januari 2012 om 20:29
nl
Het was rond de jaarwisseling topdrukte in de verschillende ziekenhuizen in Brabant. In Eindhoven, Breda, Veldhoven en in ziekenhuis Bernhoven (Oss en Veghel) was het drukker dan andere jaren. In Den Bosch en Tilburg was het juist wat rustiger dan andere jaarwisselingen.
Geschreven door

De zwaarste verwondingen kregen ze in het Bernhoven Ziekenhuis voor hun kiezen, waar iemand een deel van zijn gezicht kwijtraakte na een zware vuurwerkexplosie. In totaal meldden zich 29 mensen op de spoedeisende hulp.
Eindhoven: topdrukte
In Eindhoven spreekt een woordvoerder van topdrukte diep in de nacht. "Het begon rustig, maar later was het veel drukker dan andere jaren." In het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven kwamen in totaal zestien mensen bij de eerste hulp, meer dan het dubbele van vorig jaar.
Geldrop: normale zaterdagavond
In Geldrop verliep oudjaar volgens het Sint Anna Ziekenhuis goed. In totaal werden vijf mensen in het ziekenhuis behandeld. Op één geval na was geen sprake van geweld. Het waren de normale zaterdagavondgevallen en dan iets drukker, aldus een woordvoerder.
Boxmeer: zwaargewond
Voor de jaarwisseling was het in de omgeving van Boxmeer relatief rustig. Tot twaalf uur waren er geen gewonden. Pas daarna kwamen er volgens een woordvoerder bij het Maasziekenhuis Pantein vuurwerkslachtoffers binnen. In totaal liep één persoon oorletsel op en liepen vijf mensen oogletsel op, van wie twee mensen een oog moeten missen.
Den Bosch: vrij rustig
Een woordvoerder van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch sprak weliswaar van een 'vrij drukke' nacht vergeleken met een gewone zaterdag, maar het was rustiger dan andere jaren. Het ging vooral om kleine verwondingen door vuurwerk en glasscherven.
Tilburg: gemoedelijk
Het Elisabeth Ziekenhuis Tilburg laat zondag weten dat oudjaar in de regio Tilburg gemoedelijk is verlopen. Over de hele dag werden enkele vuurwerkslachtoffers naar het ziekenhuis gebracht. Een daarvan moest wegens de ernst van de brandwonden worden behandeld in een brandwondencentrum. Op enkele snijwonden en alcoholmisbruik na, was het volgens een woordvoerder 'rustiger dan vorig jaar' en 'goed te behappen'.
Breda: druk en sfeervol
In Breda kwamen tijdens de jaarwisseling meer mensen op de spoedeisende hulp terecht dan vorig jaar. Hoewel een woordvoerder van het Amphia Ziekenhuis geen exacte gegevens kon geven, was het volgens haar wel drukker dan voorgaande jaren. In totaal werden ongeveer vijftig slachtoffers opgevangen. Een twintigtal was door het vuurwerk gewond geraakt. De rest was onder meer alcoholgerelateerd. De woordvoerder noemt het overigens opvallend dat er dit jaar ogenschijnlijk meer slachtoffers met oogletsel naar het ziekenhuis zijn gebracht. Zij kon echter geen specifieke aanleiding geven.
Roosendaal: korte nacht
Een zegsvrouw van het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal kan niet aangeven of er dit jaar meer of minder gewonden zijn gevallen, maar ze noemt oudjaar vooral een 'korte nacht'. Vier mensen raakten door vuurwerk gewond. Het ging daarbij met name om hoofd- en oogletsel.
Oogletsel
Uit de rondgang langs de Brabantse ziekenhuizen blijkt dat veel vuurwerkslachtoffers een hoofd- of oogletsel hebben opgelopen. Daardoor kende het Oogziekenhuis in Rotterdam naar eigen zeggen een drukke jaarwisseling. In totaal 28 vuurwerkslachtoffers kwamen er op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag met verwondingen aan hun ogen terecht. Daarmee zou het een van de drukste nachten ooit zijn voor het ziekenhuis. Het aantal Brabanders dat is opgenomen in Rotterdam is onbekend.
Blindgangers
Nieuwjaarsdag zien de diverse ziekenhuizen met vertrouwen tegemoet. De regen van zaterdagnacht heeft namelijk als voordeel dat het vuurwerk dat niet af is gegaan op straat onschadelijk wordt gemaakt. Deze blindgangers maken elk jaar veel slachtoffers als vele jonge kinderen ze alsnog proberen aan te steken.
Incidenten
In Brabant waren ook andere incidenten tijdens de jaarwisseling. Zo ging het nieuwe jaar onder meer van start met twee dodelijke steekpartijen, een reeks ongelukken en tientallen auto's die in brand vlogen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.