Video

Bredanaar doet aangifte tegen kardinaal Simonis voor meineed in misbruikzaak

4 januari 2012 om 16:48
nl
Een man uit Breda heeft aangifte gedaan tegen kardinaal Simonis wegens meineed. Volgens de man, Gideon Uvyn, heeft de kardinaal eind vorig jaar tijdens het getuigenverhoor bij de rechtbank in Middelburg gelogen toen hij zei dat hij niet wist over seksueel misbruik van kinderen door katholieke geestelijken.
Geschreven door

Uvyn zegt dat hij is misbruikt door pater Jan N., die vorig jaar overleed. Na het lezen van het rapport van de onderzoekscommissie Deetman naar het misbruik binnen de katholieke kerk stapte de Bredanaar naar de politie. "Hij heeft in Middelburg in de rechtbank in mijn ogen meineed gepleegd, omdat hij ontkend heeft. Ik heb daarom opnieuw aangifte gedaan, in opdracht van mijn advocaat, omdat het niet netjes is ten opzichte van de slachtoffers."

Uvyn is ervan overtuigd dat Simonis het misbruik van kinderen wel heeft geweten, maar dat tijdens de rechtszitting verzwegen heeft. "Het heeft altijd op de agenda gestaan, maar er is nooit wat mee gedaan."
21 december
De politie heeft bevestigd dat Uvyn op 21 december aangifte is gedaan tegen kardinaal Simonis wegens meineed. Uvyn verwacht binnen een maand te weten of de officier van justitie zijn aangifte in behandeling neemt.





App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.