Waterschappen alert op verwacht hoogwater Brabant

4 januari 2012 om 21:24
nl
De waterschappen zijn extra waakzaam vanwege het hoge water dat donderdag onder meer in Brabant verwacht wordt. Het stormachtige weer van de afgelopen dagen kan ertoe leiden dat het water in de rivieren tot 2,5 meter hoger dan normaal kan staan. Dat verwacht waterschap Rivierenland, dat langs de rivier De Merwede actief is, in het uiterste noorden van Brabant.
Geschreven door

Voor Brabant zijn het de gemeenten Woudrichem, Werkendam en Drimmelen waar de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Als het water in de Merwede donderdagmiddag het hoogste punt bereikt, zorgt het waterschap voor permanente dijkbewaking.
Extra alert op Bergsche Maas en Hollands Diep
Waterschap Brabantse Delta zegt het hoogwater vooral op de Bergsche Maas nauwlettend in de gaten te houden. Een woordvoerder van het waterschap: "Het water in de lagere gebieden pompen we naar de Bergsche Maas, maar het water van de grote rivieren komt daar ook in terecht. Het peil stijgt daarom zeker daar erg snel. De gemalen draaien op volle toeren." Toch gaat het volgens de woordvoerder om een standaardprocedure. "We zijn niet in de hoogste staat van paraatheid."
Waterbergingsgebied bij Breda
Het grote waterbergingsgebied bij Terheijden wordt voorlopig niet geopend. Dat is nog niet nodig, meldt Waterschap Brabantse Delta. Deze zogenoemde Vierde Bergboezem tusssen Breda en Terheijden is aangelegd om te voorkomen dat er wateroverlast ontstaat in Breda. Als het waterpeil in de rivier De Mark te veel stijgt kan de sluis worden geopend en stroomt een deel van het Markwater in dat laaggelegen gebied dat er speciaal voor is aangelegd de afgelopen jaren. Volgens het waterschap in Breda kunnen de sloten en beken het in West-Brabant het nu goed aan en draaien de gemalen volop. Er is wel extra waakzaamheid in het rivierengebied tussen Waalwijk en Willemstad. Dat is omdat er veel water wordt geloosd op het Hollands Diep en de Bergsche Maas.
Dijkbewaking Beerze
Het waterpeil van de Beerze bij Spoordonk is volgens waterschap De Dommel 20 centimeter gestegen. Het waterschap heeft dijkbewaking ingesteld bij de Beerze en de Essche Stroom. Voordat er verhoogde dijkbewaking wordt ingesteld, zal het peil nog 20 centimeter moeten stijgen. Waterschap De Dommel verwacht dat die hoogte niet bereikt gaat worden.
'Net als in 1995'
Een boswachter van Staatsbosbeheer vindt dat de waterstanden in de Biesbosch vergelijkbaar zijn met die van 1995. Het water in de Rijn, de Maas en de Waal stond toen zo hoog dat er 250.000 mensen geëvacueerd moesten worden uit het Rivierenland.
Waarschuwing Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat gaf woensdag rond middernacht een waarschuwing af voor de kuststrook van Goeree-Overflakkee tot Callantsoog. De Maeslantkering, die via de Oude Maas ook onze provincie beschermt, hoefde niet dicht. Van kritiek hoog water voor Brabant was woensdagnacht geen sprake.
App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.