Video

Dringende oproep burgemeester Tuerlings Reusel-De Mierden

5 januari 2012 om 13:33
nl
Burgemeester Harrie Tuerlings van de gemeente Reusel-De Mierden wil dat er een eind komt aan de tegenstellingen tussen burgers en boeren. Ze moeten meer begrip voor elkaar opbrengen.
Geschreven door

Tuerlings doet een dringende oproep aan alle betrokkenen om constructief met elkaar te gaan samenwerken.
Dreigende tweespalt
De burgemeester is geschrokken van de sfeer tussen burgers en boeren in Reusel-De Mierden. Hij maakt zich zorgen over de tweespalt, die dreigt te ontstaan, omdat de discussie zo verhard is.

In een open brief stelt de uit Tilburg afkomstige Tuerlings dat hem 'als stadse jongen een idyllisch beeld was geschetst van de agrarische sector.' Dat beeld heeft hij sinds zijn komst naar Reusel, in maart 2009, snel moeten bijstellen. Volgens Tuerlings blijven bij tegenstanders van de intensieve veehouderij vragen en onbegrip bestaan. Dit ondanks maatregelen die in deze sector worden genomen om meer rekening te houden met het milieu en de dieren.
'Vervuiler en verpester'
Ook kinderen doen een duit in het zakje, zo meldt Tuerlings: "Op een schoolplein in onze gemeente werd een kind van agrarische afkomst door een ander kind uitgemaakt voor vervuiler en verpester. Vervolgens verweet het kind de ander dat hun boerengezin arm gemaakt werd door ‘de dorpelingen’".

Zelf houdt de burgemeester zich op de vlakte. Hij waardeert ieders betrokkenheid, maar zegt ook dat het er door emoties niet gemakkelijker op wordt.
Pleidooi voor platform
Tuerlings wil dat alle betrokkenen gaan werken aan een platform. Hij doelt op de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie, de Brabantse Milieu Federatie en de Wild Beheer Eenheid.

Tuerlings hoopt dat er een gezamenlijke aanpak van problemen komt, 'al ben ik me er ook van bewust dat er heel wat water door de Reusel en de Raamslo moet vloeien voordat we zo ver zijn', zo voegt hij er aan toe.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.