Astronaut André Kuipers feliciteert ruimtevaartjournalist Piet Smolders - Omroep Brabant

Astronaut André Kuipers feliciteert ruimtevaartjournalist Piet Smolders

5 januari 2012 om 23:54
nl
Ruimtevaartjournalist Piet Smolders uit Boxtel heeft een wel heel bijzonder telefoontje gekregen. Vanuit de ruimte werd hij gebeld door astronaut André Kuipers. De ruimtevaarder belde om Smolders te feliciteren met zijn 71ste verjaardag.
Geschreven door

Het telefoontje kwam vorige week woensdag voor de ruimtevaartjournalist totaal onverwacht: "Ik zat met mijn vrouw in Hotel Central in Den Bosch en om tien uur 's avonds werd ik gebeld." In eerste instantie viel de verbinding weg en terugbellen lukte niet. "Maar meteen daarna werd ik weer gebeld. Het was de eerste keer dat ik vanuit de ruimte ben gebeld, maar waarschijnlijk ook de laatste."
Reis
Het gesprek met Kuipers duurde niet zo lang. De twee hebben met elkaar gesproken over de reis die de astronaut op dit moment maakt. Op 21 december is hij naar het internationale ruimtestation ISS vertrokken voor een reis van vijf maanden. "Kuipers moest nog erg wennen, maar hij zei wel dat hij het prachtig vond. Ik heb hem nog verteld over een ruimtereis in 1966 van twee Amerikanen in de Gemini 7. Dat toestel was niet groter dan een telefooncel. Dan is het ISS wel wat anders, zo groot als drie eensgezinswoningen."
E-mail
Het telefoontje vorige week is overigens niet het enige contact dat Smolders met Kuipers heeft. Donderdag heeft hij hem ook nog een e-mail gestuurd. Hij hoopt daar snel antwoord op te krijgen met nieuws, want Piet Smolders is nog steeds actief als ruimtevaartjournalist.
App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.