Video

Waterschappen alert op hoogwater in Brabant

6 januari 2012 om 12:27
nl
De waterschappen in Brabant houden het hoogwater scherp in de gaten. De kade in Willemstad heeft donderdagnacht voor het eerst in acht jaar onder water gestaan. In de rest van Brabant deden zich eveneens problemen met het water voor. Zo werd de riolering in Woudrichem afgesloten vanwege het wassende water.
Geschreven door

Het water kwam rond drie uur donderdagnacht over de kade in Willemstad. Voorbijgangers konden op tijd worden gewaarschuwd. Voor zover bekend liep het rivierwater nergens de huizen in. Ook de parkeerplaats bij het Belgische ereveld overstroomde gedeeltelijk. Rond kwart over vier was het water weer van de kade, liet de havenmeester weten.
Uiterwaarden
Door het hoge water in het Hollands Diep zijn vrijdag ook de uiterwaarden bij Willemstad onder gelopen. Dat gebeurde zeventien jaar geleden voor het laatst. Er is volgens het waterschap geen gevaar. Alle Brabantse gemalen werken volgens de waterschappen op volle toeren, stelden zij eerder in een rondgang tegen Omroep Brabant. De waterschappen verwachten geen grote problemen.
Hoogste punt
Dit weekend komt het water uit het hogere zuiden door Brabant. Onder meer de Dieze en de Dommel bereiken dan naar verwachting het hoogste punt. De waterschappen geven aan dat ze daarom het peil nauwlettend blijven controleren. Het waterpeil in de Dommel zal tot dinsdag regelmatig worden gecontroleerd, meldt het waterschap.
Waterpeilen Oost-Brabant stabiel
De waterpeilen van het oppervlaktewater in het beheergebied van waterschap Aa en Maas, in Oost-Brabant, zijn stabiel en hebben hun hoogste punt bereikt. Voor de komende dagen is de verwachting dat de waterpeilen zakken en daarna, rondom Den Bosch weer licht stijgen, als gevolg van een verhoogde Maasafvoer. De hoge waterstand blijft dus voorlopig aan maar zal waarschijnlijk nergens problemen opleveren. Het waterschap blijft het water de komende dagen afvoeren middels pompen en gemalen en controleren we of waterlopen niet verstopt zitten.
Maaswater
De afgelopen dagen is in de Ardennen veel regen gevallen. Als gevolg hiervan stijgt de Maas. De piek van het verhoogde Maaswater zal naar verwachting pas maandag het beheergebied van Aa en Maas instromen en in de loop van dinsdag bij Den Bosch zijn. Volgens de huidige prognoses zal het verhoogde Maaswater niet tot problemen leiden.
Woudrichem
De vesting Woudrichem loopt vrijdagmiddag geen gevaar om onder water te lopen. De komende dagen is er geen aanleiding om de poorten te sluiten tegen het water. Het zag er lange tijd naar uit dat het wassende water de straten van Woudrichem bedreigde omdat het hoogwater in de Noordzee bedreigt inmiddels ook de straten van Woudrichem, omdat het hoogwater in de Noordzee ervoor zorgt dat het water uit de Belgische en Duitse rivieren kon weg kan. Inmiddels is de riolering in de vestingstad afgesloten. Pas begin volgende week bereikt het water het hoogste punt.
Dijkdoorbraken
Ook elders in Nederland heeft het hoogwater voor problemen gezorgd. De speciaal ingerichte overloopgebieden in de Biesbosch staan voor het eerst in zeventien jaar onder water. En in Groningen werd het dorp Woltersum vrijdagochtend ontruimd, omdat een lek in een dijk van het Eemskanaal het dorp dreigt onder te lopen. Militairen hebben de inwoners in veiligheid gebracht.
Waarschuwingen
Rijkswaterstaat heeft vrijdagmorgen alle waarschuwingen voor hoogwater aan de kust ingetrokken. Daarmee lijkt het gevaar voor hoogwater bij de kust op zijn retour. In Hoek van Holland, Vlaardingen en Maassluis werden eerder uit voorzorg de kades afgesloten. De gemeente Dordrecht stelde preventief zandzakken beschikbaar voor bewoners van zogeheten buitendijkse woningen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!