Uiterwaarden Hollands Diep overstroomd, gemalen Lage Zwaluwe stilgelegd

6 januari 2012 om 12:07
nl
Bij Willemstad zijn de oevers van het Hollands Diep vrijdagochtend vroeg overstroomd. Het gaat om de gorzen tussen Willemstad en Noordschans, een gebied van ongeveer zeven kilometer lang. Volgens Waterschap Brabantse Delta was de laatste overstroming 17 jaar geleden. Er is geen gevaar. In Lage Zwaluwe zijn de gemalen in de polder stilgelegd.
Geschreven door

Het waterschap Brabantse Delta maakt zich geen zorgen over de situatie bij het Hollands Diep. De ondergelopen gorzen zijn volgens het waterschap geschikt en ook bedoeld voor overstromingen. De situatie wordt wel in de gaten gehouden. Het gebied bestaat uit grasland met wat begroeiing en wordt met name gebruikt door trekvogels. Donderdagmiddag begon bij Tonnekreek al de polder onder water te lopen. De kreek is nu niet meer te zien omdat de rest van het gebied ook onder water staat. Daar staan geen huizen.
Vluchtende dieren
Buurtbewoners maken sinds donderdagavond melding van vluchtend wild zoals hazen en vossen. Vrijdagochtend was bij Willemstad een reënkoppel te zien dat ingesloten is door het water van het Hollands Diep. Ze zitten op een smalle strook land die normaal de grens aangeeft tussen Hollands Diep en de gorzen. De dieren kunnen niet meer op de Oostdijk komen en zullen moeten zwemmen als ze de Ruigenhilse polder in willen vluchten.
Rommel
Aan de oever van de Oostdijk ligt veel aangespoelde rommel, zoals takken maar ook plastic afval en lege flessen. Er is voor zover bekend geen schade ontstaan. De ondergelopen gorzen trekken veel kijkers.
Gemalen stilgelegd
Waterschap Brabantse Delta heeft enkele gemalen stilgelegd in de polder bij Lage Zwaluwe. De maatregel is genomen omdat polderwater afvoeren naar het Hollands Diep geen zin meer heeft. Het waterpeil in het Hollandsch Diep is te hoog en het water stroomt niet meer weg. Omdat het waterpeil daardoor ook stijgt in de waterloop van het Zwaluws Getij is nu besloten om de afvoer daar te 'vertragen'. Al het water wordt nu in de polder gehouden en de komende uren zullen omliggende sloten en vaarten vol lopen Dat zorgt er weer voor dat de druk wordt verlaagd. Volgens het waterschap is er genoeg opslagcapaciteit rond Hooge en Lage Zwaluwe. In totaal vijf gemalen worden om de beurt stilgelegd. Dat duurt maximaal 12 uur. Als het niks zou worden gedaan zou de hoogwater-situatie in de polder kritiek worden, zegt het waterschap.
Hoger waterpeil
Zondag wordt er opnieuw een hogere waterstand verwacht in de grote rivieren en dan wordt de actie mogelijk herhaald. De afgelopen dagen was polderwater afvoeren naar de grote rivieren al een probleem door het verschil in waterpeil. Daarom werden overal sluizen dicht gehouden maar op veel plaatsen staan ze al weer open. Door de hoge waterstanden zijn vele vierkante kilometers uiterwaarden ondergelopen tussen Willemstad en Noordschans en bij Waalwijk.
Kade
Donderdagnacht overstroomde de kade in Willemstad maar het water is daar nu gezakt. Op de parkeerplaats bij het Belgische ereveld is aan de rommel te zien hoe ver het water is gekomen. Ook hier liepen de huizen geen gevaar en zijn er voorzover bekend geen problemen onstaan.
App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.