Geert Wilders over scriptie 'fascistische PVV': 'Ze zijn Stapel'

6 januari 2012 om 18:28
nl
Student Henk Bovekerk van de Universiteit van Tilburg heeft een tien gehaald voor zijn scriptie over de PVV van Geert Wilders. Het stuk gaat over het fascisme in het Nederlandse politiek. Wilders lijkt op zijn Twitter-account cryptisch te reageren: 'Op de KU in T zijn ze allemaal Stapel."
Geschreven door

Wilders verwijst daarmee ook naar Diederik Stapel, de frauderende hoogleraar van de Universiteit in Tilburg.
De scriptie
In de scriptie analyseert Bovekerk de PVV naar aanleiding van het boekje 'De Eeuwige Terugkeer van het Fascisme' van Rob Riemen uit 2010.

De student werd begeleid door Jan Jaap de Ruijter. Hij is een bekend tegenstander van de PVV en stelt dat Bovekerk zijn werk 'op briljante manier' heeft gedaan. De tweede lezer, prof. dr. Jan Blommaert, was het met het oordeel eens. Vandaar de 10, stelt De Ruijter.
Facistische partij
Aan de hand van het werk van de Amerikaanse historicus Robert O. Paxton over wat fascisme is, heeft de student een vergelijking gemaakt met de PVV. Bovekerk concludeert dat we met de PVV te maken hebben met een facistische partij in een vergevorderd stadium.

Door de beoordeling dreigt inmiddels discussie te ontstaan over de onafhankelijkheid van begeleiders en het vermeende linkse imago van de Universiteit van Tilburg.
Op briljante wijze
Volgens de Ruijter ligt eventuele kritiek aan de manier waarop de maatschappij omgaat met onderwerpen als de PVV en het debat over fascisme. "Een student is geïnteresseerd in het onderwerp fascisme. Hij schrijft een thesis over een maatschappelijk gevoelig onderwerp en doet dat op briljante wijze. Dus krijgt hij een 10. Wat is daar raar aan?''
Reacties
Op Twitter reageren veel mensen verbaasd op de beoordeling voor de scriptie. "Scriptie fascistische PVV gelezen. Wetenschappelijk broddelwerk. Enorme bias. Had moeten falsifiëren in plaats van doelredeneren", zegt @ErikOltmans. @thesandman74 sluit zich hierbij aan. "Ach.. Een 10 voor een Godwin scriptie over de #PVV. Zit te wachten op een academische, baanbrekende visie over wat we gaan doen aan de #Euro."

Toch zijn er ook mensen die de thesis een hogere beoordeling zouden toekennen. "Van mij had de student een 10+ gekregen voor zijn scriptie waarin hij de #PVV en #Wilders het prototype van het hedendaagse fascisme noemt", aldus @atakirat.
De scriptie is op de website van Bovekerke te lezen.
App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.