Ophef om gekraakte reclameborden in Tilburg

7 januari 2012 om 02:04
nl
De Tilburgse website TilburgZ zet aan tot vandalisme. Dat vindt de lokale TROTS-fractie. Donderdag werden reclameborden in Tilburg 'gekraakt' door actiegroep Adbusting Team Tilburg (ATT). De site TilburgZ plaatste daarop een handleiding en een filmpje waarin uitgelegd werd hoe ook andere Tilburgers de reclameborden konden kraken.
Geschreven door

Actiegroep ATT is het beu dat de Tilburgers ongevraagd worden bestookt met reclame-uitingen op straat. "Wij zijn van mening dat de openbare ruimte van het publiek hoort te zijn en niet afgekocht moet worden door vermogende bedrijven", aldus de actiegroep.
Brobbelkunst
Om die reden maakte leden van de actiegroep donderdag de zogenoemde mupi's open om de reclameposters te verwijderen. "Dat is vandalisme en dat is strafbaar", vindt TROTS. "De reclameposters zijn vervangen door brobbelwerk, wat volgens de makers kunst voor moet stellen."

Het bedrijf achter de reclameborden heeft aangegeven de schade zo snel mogelijk te herstellen. TROTS vindt dat de kosten voor de schade moeten worden verhaald op actiegroep ATT.
Aanzetten tot vandalisme
Het zit de politieke partij dwars dat de lokale website TilburgZ handleidingen en filmpjes plaatste waarin uitgelegd werd hoe de mupi's konden worden gekraakt. "TilburgZ doet zich voor als podium voor debat en laat nu zijn ware aard zien. Het zet Tilburgers aan tot vandalisme", aldus TROTS. De politieke partij levert wekelijks bijdragen aan TilburgZ, maar is daar nu per direct mee gestopt.
Opheldering
TROTS heeft de burgemeester om uitleg gevraagd. Volgens vereniging Weldaad heeft ATT, dat solidair is met de vereniging Weldaad, de posters opgehangen zonder schade aan te richten aan de reclameborden. De vereniging vindt dat TROTS "fascistische trekjes vertoont door aan te zetten tot beperking van de vrijheid van meningsuiting, belemmering van de persvrijheid en internetcensuur."


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.