Video

Helft boeren verdwenen uit Noordwaard

10 januari 2012 om 13:00
nl
Ruim de helft van de boeren uit de Werkendamse Noordwaard moet vertrekken of is inmiddels vertrokken uit het gebied. De polder moet bij hoogwaterstanden ruimte bieden aan de rivier de Merwede. Van de 25 agrarische families die in het gebied woonden, is er nog maar plek voor 10.
Geschreven door

De broers Peter en Tejon de Regt zijn met hun agrarisch bedrijf weggekocht uit Werkendam. Ze zijn verhuisd naar de Flevopolder. Al twee jaar hebben ze hun bedrijf in Dronten zitten, maar ze wonen er pas twee weken. "We moesten altijd pendelen tussen Brabant en Flevoland."
Wennen
"Het is wennen, maar het is niet anders", zegt Tejon. "We zijn er niet op vooruitgegaan. Als we de keuze hadden gehad waren we in de Biesbosch gebleven." Ook broer Peter mist Brabant. "De oppervlakten zijn hier (Dronten, red.) heel groot. Gevoelsmatig moet je daar nog aan wennen. Maar je ziet in de polder wel dat iedereen nog weet waar hij vandaan komt. Iedereen zit met een open houding en weet hoe het is om uit een vertrouwde stek weg te gaan. Wat dat betreft staat de deur hier net als in Brabant, altijd open."
Ruimte voor de Rivier
Rijkswaterstaat is vanaf 2003 al bezig met het gebied, dat deel uitmaakt van het project Ruimte voor de Rivier. Om er voor te zorgen dat Nederland ook in de toekomst droge voeten houdt, worden 37 plaatsen in het land aangepakt. Met het programma is in totaal 2,3 miljard euro gemoeid. Het gebied waar de gebroeders De Regt vandaan komen, wordt ontpolderd.

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de ontpoldering getroffen. In 2015 moet het project klaar zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.