Video

Het onvermijdelijke vertrek van Bayram

9 januari 2012 om 07:00
nl
Ömer Bayram blijft het gesprek van de dag op het trainingskamp van NAC in Valencia. Verder heeft de Bredase club niets te klagen in Spanje. Golven spoelen gewillig aan op het strand. Veel comfortabeler kan een speler zich een trainingskamp niet wensen. Tot vrijdag verblijft de NAC-selectie op het uitgestrekte resort Golf Le Saler.
Geschreven door

Verstopt aan de rand van de stad van honderd klokkentorens en sinaasappelen. Coach John Karelse zou er bijna zijn zorgen vergeten. "Het veld is perfect, het weer geweldig en het eten prima. We hebben niets te klagen."
Overwinning
De coach heeft zijn elftal zojuist een trainingspotje tegen Achilles af zien werken. NAC, dat 's ochtends al pittig getraind heeft, wint met 2-0 door treffers van Robbert Schilder en Santi Kolk. Maar niemand die het na afloop echt over dit partijtje heeft. Te onbeduidend. Al was het alleen maar omdat het duel slechts twee maal 35 minuten in beslag neemt omdat de profvoetbal ambiërende topklasser uit Groesbeek laat in de middag het vliegtuig naar Nederland moet halen.
Vertrek Bayram gesprek van de dag
Nee, het thema van gesprek is Ömer Bayram. En dat is de aanvaller feitelijk al vanaf het moment dat de Bredase club afgelopen vrijdag naar Spanje vliegt. De linkerspits wil nog deze week naar Kayserispor, de club waar hij vanaf komende zomer vier jaar onder contract staat. Althans, dat hoort en leest de NAC-leiding overal. Bayram zelf ontkent tot op de dag van vandaag dat hij al rond is. De Turkse club meldt het nieuws niettemin al dagen doodleuk op zijn website. Net zoals het ANP.

En juist daarin schuilt de woede van NAC's technische staf, die zich besodemieterd en voorgelogen voelt door Bayram en zijn nieuwe bazen. En dat laten ze het jonge Turkse pingelaartje weten ook. Zaterdagavond vallen er stevige woorden in het vorstelijke spelershotel van de Bredase club. Afkomstig uit de monden van technisch directeur Jeffrey van As en Karelse.
'Waardeloze situatie'
"Bayram moet niet denken dat wij de sfeer tijdens ons trainingskamp laten verpesten door al deze perikelen. Dit is een waardeloze situatie", moppert de coach. "Het wordt voor ons nu een principekwestie. Kayserispor weet onder welke voorwaarden ze Bayram per direct over kunnen nemen (500.000 euro, inclusief de 340.000 aan opleidingskosten en voorzien van een bankgarantie, red.) en anders blijft hij het komende half jaar gewoon bij ons spelen. Sterker: we hopen nog steeds dat hij bij ons bijtekent."

Voor wie gevoel voor symboliek heeft biedt de zaterdagochtendtraining misschien wel het meest treffende plaatje. Bayram, die als een berg had opgezien tegen het trainingskamp van NAC, ploetert zich in de duinen omhoog. In zijn eentje. Duin op, duin af. Als een afgestoten welpje uit de roedel. Snakkend naar Kayserispor, de Tijger van Anatolië. Zijn medespelers vermaken zich ondertussen met een positiespelletje. Een stralend zonnetje boven hun bol en een aangenaam zeebriesje in de rug. Bayram dus niet, hij heeft 'last van zijn teen'. Een dag later zit hij 'ziek' op de reservebank als de Bredanaars met 2-0 winnen van Achilles, een aimabel gezelschap met de cervezas van de nacht ervoor nog in de benen.
Ziek van de spanning
Een transvirusje wordt vermoed, maar niet vastgesteld bij Bayram. Karelse: "Maar het lijkt me wel dat hij zich vooral ziek voelt door alle spanningen rond zijn mogelijke transfer. Ze maken die jongen helemaal gek. En NAC zit er mee. Het heeft er alle schijn van dat ze een no way back-situatie creëren."

Inderdaad. Een snel vertrek van Bayram lijkt onvermijdelijk, precies volgens het plannetje van Kayserispor en co. De vraag is niet of, maar wanneer de aanvaller zijn koffers pakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.