Video

Brabantse politie gaat spijkermatten gebruiken bij aanhoudingen

9 januari 2012 om 13:06
nl
De politie in Brabant gaat komend jaar spijkermatten gebruiken bij aanhoudingen voor overvallen. Ook komt er een extra afpakteam in de strijd tegen hennepcriminelen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de politie die maandagochtend werden bekendgemaakt.
Geschreven door

Uit de cijfers blijkt ook dat het aantal woninginbraken en straatroven blijven stijgen. Dit tot teleurstelling van waarnemend korpschef Dick Schouten. "Met name in die woninginbraken moet er nog veel gebeuren. Dat is een enorme plaag", aldus Schouten. Het aantal woninginbraken steeg het afgelopen jaar van 6114 naar 6302. Het aantal straatroven steeg van 285 naar 325.
20 procent winst bij overvallen
Met de overvallen gaat het wel de goede kant op volgens de korpschef. "139 in 2011. Dat zijn er nog 139 te veel, maar dat is wel een winst van 20 procent. We zullen de aanpak nog verder verstevigen, want het is een vreselijk delict voor mensen."
Proef met spijkermatten
De spijkermatten worden al jaren gebruikt in Amerika. Om een vluchtauto te stoppen, kan de politie een spijkermat op de weg leggen. Als er een auto overheen rijdt, lopen de banden langzaam leeg. "Het gaat heel gecontroleerd inmiddels. Vroeger was het materiaal ruwer, waardoor auto's over de kop gingen. Met het nieuwe materiaal lopen de banden gecontroleerd leeg", zegt Schouten. "We zullen de proef heel zorgvuldig uitvoeren, want het luistert wel nauw."

Volgens korpschef Schouten gaan onder meer de regio's Midden- en West-Brabant, Brabant Zuidoost en Brabant Noord er gedurende een jaar proef mee draaien. In Midden- en West Brabant worden zo'n 25 auto's uitgerust met spijkermatten.
Afpakteams
Het afgelopen jaar zijn er 10 hennepkwekerijen per week opgerold. Daarbij zijn er 800 verdachten opgepakt. Via de "plukze" wetgeving werd ruim acht miljoen euro inbeslaggenomen. Maar met speciale afpakteams van de politie en de fiscus moeten criminelen nog harder in de portemonnee worden gepakt.
Moord en geweld hulpverleners
In 2011 zijn er acht mensen door geweld om het leven gekomen, in 2010 waren dat er zeven. Er is 280 keer melding gemaakt van geweld tegen hulpverleners. In 155 van die gevallen is door de hulpverleners aangifte gedaan.








App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.