Vier nieuwe dassenfamilies ontdekt in Midden-Brabant

9 januari 2012 om 16:01
nl
De afgelopen vier jaar zijn er vier nieuwe dassenfamilies in Midden-Brabant ontdekt en werden er in minstens elf burchten jongen geboren. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Dassenwerkgroep Brabant in Boxmeer.
Geschreven door

Hoewel er nog veel dassen worden doodgereden, groeide de geschatte populatie het afgelopen jaar met zeven dassen naar negentig dieren.
Dassenwerkgroep Brabant
De verspreiding van de das wordt jaarlijks door Dassenwerkgroep Brabant geïnventariseerd, onder meer op basis van waarnemingen en sporen. Voor het eerst lijkt een oude dassenburcht in de buurt van Vught weer bewoond. In de 18de eeuw zou daar ook al een dassenfamilie geleefd hebben.
Verdere verspreiding
In Midden-Brabant komen 36 burchten voor, waarvan er 28 continu bewoond worden door evenveel families. Dassenwerkgroep Brabant verwacht dat de dassenfamilies zich de komende jaren verder verspreiden.

Om de dieren te beschermen wil de werkgroep dat er op een aantal wegen rasters en tunnels komen. Vooral op de Heikant in de gemeente Haaren bij De Guldenberg vallen veel slachtoffers. Ook moet volgens de Dassenwerkgroep goed gekeken worden naar de N65, tussen Tilburg en Den Bosch.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.