Enorm banenverlies en verscherpt toezicht bij Zonnehuizen

10 januari 2012 om 14:40
nl
Ongeveer zevenhonderd medewerkers van Stichting Zonnehuizen raken hun baan kwijt. Dit is een gevolg van de overname van deze instelling door jeugdzorgorganisatie LSG-Rentray en ondernemer Loek Winter.
Geschreven door

Het is niet duidelijk wat dit betekent voor het personeel en de bewoners van de vestigingen in Eindhoven, Oploo, Nuenen, Uden en Veldhoven.
Banenverlies gevolg van overname
Volgens vakbondsbestuurder Karin Kasper van CNV Publieke Zaak is het enorme banenverlies een direct gevolg van de overname van de stichting. Charles Laurey, tijdelijk bestuurder van Zonnehuizen, erkent dat de aantallen zijn genoemd, maar volgens hem kunnen ze nog veranderen. De curator stelt dat het aantal medewerkers dat zijn baan kwijtraakte minder kan worden.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg verscherpt met onmiddellijke ingang het toezicht bij Zonnehuizen. Volgens de inspectie kan de dinsdagmorgen aangekondigde overname extra risico's met zich meebrengen bij de antroposifische organisatie. Ze werd in december failliet verklaard. De inspectie zegt dat ze niet gerust is op de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de patiënten, zeker niet als de nieuwe eigenaren 'organisatorische' veranderingen doorvoeren.

Volgens een woordvoerder werd de instelling al nauwlettend gevolgd sinds bekend werd dat er grote financiële problemen waren. ,,Financiële problemen kunnen immers een teken zijn dat er op andere terreinen ook zaken fout gaan''. Hij roemt de inzet van de medewerkers. ,,Ondanks de roerige tijden die ze hebben beleefd en onzekerheid over hun baan zijn ze enorm betrokken gebleven bij hun werk. Dat is onze inspecteurs opgevallen.'' Als er personeel wordt ontslagen, kan dat volgens de inspectie gevolgen hebben voor de kwaliteit van de zorg aan de cliënten. Het verscherpte toezicht geldt de komende zes maanden.
Schuld van bijna 18 miljoen euro
De overname is per direct. Stichting Zonnehuizen is een landelijke instelling voor antroposofische zorg en onderwijs. Haar hoofdkantoor staat in Zeist. Ze heeft maanden van onzekerheid gekend op financieel en organisatorisch gebied. Eind december werd het faillissement van Zonnehuizen uitgesproken. De stichting had een schuld van bijna 18 miljoen euro. De problemen zijn ontstaan door fouten van het voormalige bestuur. De zaak wordt onderzocht. Zonnehuizen telt 1500 arbeidsplaatsen, die worden bezet door 2300 medewerkers.

De instelling beheert zes huizen voor volwassenen en veertien kinder- en jeugdinstellingen door heel Nederland. LSG-Rentray gaat zich richten op de kind- en jeugdzorg, Groep Winter richt zich met name op de volwassenenzorg.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.