Video

DELA klaagt over VARA-programma Rambam

10 januari 2012 om 12:07
nl
Drie uitvaartorganisaties, waaronder DELA in Eindhoven, stappen naar de Raad voor de Journalistiek met een klacht tegen het VARA-programma Rambam. De bedrijven claimen dat ze onder valse voorwendselen naar een sterfgeval te zijn gelokt. Maar een lichaam kregen ze nooit te zien.
Geschreven door

"Er werd nogal wat toneel gespeeld'', aldus de verklaring van DELA, Monuta en Yarden. De uitvaartondernemers vertrouwden de zaak niet. De makers wilden misstanden in de branche aan de kaak stellen maar deden dat volgens de organisaties 'uiterst respectloos'.

Een woordvoerster van de VARA stelt dat de makers van het ontmaskeringsprogramma Rambam wilden aantonen dat er veel mis is in de uitvaartbranche. Zo zouden ondernemers zich niet aan de richtlijnen houden of te veel geld vragen.

Het verwijt dat de VARA respectloos zou handelen naar nabestaanden en het overschrijden van ethische grenzen noemt de omroep een omkering van de feiten. Uit het VARA-programma ‘Kassa’ en een onderzoek van de toezichthouder Financiële Markten (AFM) zou in december zijn gebleken dat het juist de grote uitvaartondernemers zijn die hun eigen belangen laten prevaleren boven die van nabestaanden.

De programmamakers krijgen van de uitvaartbedrijven ook een rekening voor alle gemaakte kosten. Als er - verborgen - opnames van medewerkers zijn gemaakt, mogen die van de bedrijven niet op tv.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.