Video

Gedenkteken Kamp Vught wordt flink aangepakt

10 januari 2012 om 15:32
nl
Het grote houten kruis op de Vughtse Fusilladeplaats bij Kamp Vught was aan een flinke opknapbeurt toe. Het gedenkteken begon te rotten en moet gerestaureerd worden. Het herinneringskruis moet voor dodenherdenking weer op zijn plaats staan.
Geschreven door

Het kruis werd op 21 december met behulp van de landmacht weggehaald en naar De Bonth van Hulten in Nieuwkuijk vervoerd, waar het onder handen wordt genomen.
In stukken
In de werkplaats in Nieuwkuijk ligt het nu in twee stukken. Restaurateur Jan van Overdijk: "Vooral aan de onderkant zitten rotte plekken. Die haal ik nu weg samen met het zachtere hout." Het was nog even de vraag of er hele nieuwe stukken hout tussen moesten, maar waarschijnlijk wordt alleen het rotte hout vervangen.
Henk van der Pas
Het kruis werd gebouwd door Henk van der Pas. Van der Pas was beheerder van het zwembad en woonde naast Kamp Vught. Zoon Wil van der Pas kan zich de periode nog goed herinneren. "Ik was toen elf jaar oud en ik weet nog veel van die tijd. We hoorden 's nachts de salvo's. Mijn vader zei toen dat er weer mensen doodgeschoten werden."

Vader van der Pas hielp de gevangenen van kamp Vught door medicijnen en brood binnen te smokkelen. Later maakte hij het kruis voor de 329 doogeschoten mannen.
Dodenherdenking
Het kruis wordt gerestaureerd en moet voor de dodenherdenking van 4 mei af zijn. Die deadline gaat ruimschoots gehaald worden. Als alles volgens planning verloopt is het kruis al in februari weer klaar om herplaatst te worden.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.