Video

Schoonmaak omgeving Chemie-Pack Moerdijk duurt mogelijk tien jaar

10 januari 2012 om 17:30
nl
Het schoonmaken van de bodem rond Chemie-Pack in Moerdijk gaat vijf tot tien jaar duren. Dat is langer dan verwacht. Dat heeft provinciebestuurder Johan van den Hout dinsdag in Zevenbergen gezegd.
Geschreven door

Eerder werd een periode van maximaal vijf jaar genoemd. Volgens Van den Hout laat een bodemsanering zich moeilijk voorspellen. Volgende week wordt begonnen met het opruimen van de puinhoop boven de grond. Burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk verwacht dat dit enkele maanden in beslag neemt.
Speciale zuiveringsinstallatie
Voor de schoonmaak van het oppervlaktewater neemt de provincie volgende week een speciaal ontwikkelde zuiveringsinstallatie in gebruik. De installatie is aangepast voor de situatie in Moerdijk. Omdat het de eerste keer is dat het apparaat voor een dergelijke situatie wordt ingezet, zal de installatie moeten worden getest. Dat kan één tot twee jaar duren.
Opslagcapaciteit
De opslagcapaciteit zit vanwege de overvloedige regenval van de voorbije weken aan zijn grenzen. Er staat in totaal drie- tot vierduizend kuub sterk vervuild water opgeslagen in tanks. Voor de waterzuivering op locatie is gekozen, omdat er geen bedrijf bestaat dat het afvalwater betaalbaar kan afvoeren en verwerken. Ook afvalverwerker ATM in Moerdijk kwam niet in aanmerking. Het voordeel is dat er geen tankwagens op en neer hoeven te rijden. Het gezuiverde water kan geloosd worden in de haven van Moerdijk.
Budget toereikend
Volgens de gemeente heeft de vervuiling zich het afgelopen jaar nauwelijks verder verspreid. De provincie gaat er vanuit dat de volledige operatie binnen het totale budget van 70 miljoen euro blijft. Burgemeester Jac Klijs noemde dat bedrag dinsdag 'meer dan toereikend'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.