Video

Legerinzet 2005 in Veen uit angst voor tank

10 januari 2012 om 18:03
nl
Voormalig burgemeester Frans Buijserd van Aalburg besloot bij de jaarwisseling van 2004 op 2005 een beroep te doen op het leger omdat hij bang was dat jongeren in Veen een tank hadden aangeschaft. Dat heeft hij zeven jaar na dato tegenover Omroep Brabant verklaard.
Geschreven door

Er waren destijds geruchten dat jongeren de tank zouden hebben gekocht in Oost-Europa. De inzet van pantservoertuigen zorgde voor veel opschudding. De ware reden werd tot nu toe niet naar buiten gebracht.
Verwarring stichten
De geruchten bleken overigens niet te kloppen en er is geen tank gesignaleerd in het dorp. Wel hadden jongeren een ME-wagen aangeschaft die identitiek was aan de ME-wagens die door de politie werden ingezet. Op die manier wilden ze verwarring stichten.
Autowrakken in brand
Jongeren in Veen maken er traditioneel een sport van om het dorp tijdens de jaarwisseling helemaal op zijn kop te zetten. Daarbij worden steevast autowrakken in brand gestoken. Het hoogtepunt werd bereikt tijdens de jaarwisseling van 2004-2005. Daarna werd het nooit meer zo erg.
Broeierige verhalen
Burgemeester Buijserd zegt dat hij de geruchten over de tank ernstig nam. Hij zag ze als onderdeel van 'de bekende broeierige verhalen, die in Veen in die tijd altijd de ronde doen'. Toch hebben de geruchten hem toen aan het denken gezet en vroeg hij bij defensie om de inzet van twee pantservoertuigen van de Koninklijke Marechaussee.
Wraakacties
Buijserd verliet de gemeente Aalburg in 2007 en werd burgemeester van het Zuid-Hollandse Nieuwkoop. Hij stond bekend om zijn harde aanpak van de nieuwjaarsrellen in Veen. Hij was waarschijnlijk daarom het doelwit van wraakacties en werden auto's van hem in brand gestoken. Hij was vier jaar burgemeester van Aalburg.




App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.