Advocaat Chemie-Pack: Onderzoeksraad is onzorgvuldig en niet onafhankelijk

11 januari 2012 om 12:12
nl
Chemie-Pack in Moerdijk heeft geen goed woord over voor de manier waarop de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzoek heeft gedaan naar de chemiebrand op 5 januari vorige jaar. Dat zei advocaat Robert van 't Zelfde woensdag in het kort geding dat Chemie-Pack heeft aangespannen tegen de OVV.
Geschreven door

Volgens de advocaat van Chemie-Pack is de onderzoeksraad niet onafhankelijk en is het onderzoek naar de brand onzorgvuldig gedaan. Chemie-Pack eiste in het kort geding dat het meer tijd krijgt om te kunnen reageren op het concept-rapport van de onderzoeksraad. Feitelijk is dat al gelukt doordat het kort geding ertussen is gekomen. Als Chemie-pack geen gelijk krijgt van de rechter, geeft de OVV nog een week extra tijd waarin Chemie-pack kan reageren.
Te weinig tijd voor reactie
De bedrijfsleiding heeft het rapport begin december ontvangen en kreeg vier weken de tijd om een reactie te geven. Volgens advocaat Robert van 't Zelfde is dat te kort om het 140 pagina's lange rapport te bestuderen en er op te reageren. De advocaat wil niet dat het rapport vol met mogelijke fouten of onwaarheden deze maand wordt gepubliceerd. Tot nu toe heeft het bedrijf nog niet op het conceptrapport gereageerd.

Chemie-Pack en advocaat Van 't Zelfde zijn er onder meer verbolgen over dat de OVV volgens hen alleen onderzoek heeft gedaan naar de oorzaak van de

brand en niet naar de preventie of de bestrijding ervan. De raad richt zich daarbij te veel op individuen. Ze had beter kunnen kijken naar wat de brandweer bijvoorbeeld allemaal fout heeft gedaan, aldus de advocaat.
Kamikaze-actie
Als oorzaak voor de gigantische brand in Moerdijk wordt voorlopig aangenomen dat een medewerker probeerde een pomp te ontdooien met een gasbrander. Hoewel het rapport van de OVV nog vertrouwelijk is, zei Van 't Zelfde: "Of er iemand nou wel of niet een kamikaze-actie heeft gedaan, daaruit zijn geen lessen te trekken, want dat kan je niet voorkomen.''
Uitspraak over een week
De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed onderzoek naar de directe aanleiding en de achterliggende oorzaken van de brand. Ook keek de raad naar de rol, de voorbereiding en de uitvoering van de hulpverlening. De rechter doet 18 januari uitspraak. 

 App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.