Video

Zacht winterweer blijft aanhouden ondanks lichte vorst komend weekend

11 januari 2012 om 11:00
nl
Het zachte winterweer is voorlopig nog niet voorbij. Hoewel dit weekend een lichte vorst wordt verwacht, zal dit maar tijdelijk zijn. De natuur lijkt ook al te denken dat het voorjaar is begonnen. Zo staan de eerste bloemen al in de bloei, waardoor er ook meer pollen in de lucht zijn dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Veel hooikoortspatiënten hebben hier last van.
Geschreven door

De laatste honderd jaar heeft Nederland niet zo'n milde winter gekend. Dit leidt ertoe dat dieren eerder uit hun winterslaap komen en de eerste paddenstoelen uit de grond komen. Zo zijn er al zingende winterkoninkjes gesignaleerd en gaan eenden met veel gekwetter op paringsjacht.
Meer pollen in de lucht
De zachte winter leidt er ook toe dat bloemen eerder beginnen met bloeien. Ook staat een flink aantal hazelaarstruiken en elzen al in de bloei. Hoewel dit zorgt voor een mooi plaatje is het niet zo'n goed nieuws voor hooikoortspatiënten. Er zijn nu beduidend meer pollen zijn dan normaal in deze periode van het jaar en dat zorgt voor veel ongemak. Het afgelopen jaar was juist extra goed voor de hooikoortspatiënten door een combinatie van een droog voorjaar en een natte zomer.
Zachte winter niet verwacht
Eerder dit jaar maakten de Brabantse gemeenten zich nog op voor een barre winter. Zo zorgde de gemeente Veghel ervoor dat ze voldoende strooizout op voorraad heeft, een maatregel die achteraf iets te voorbarig bleek te zijn.

Of er alsnog een strenge nawinter komt, is niet duidelijk. Dit weekend zakt de temperatuur 's nachts en in de ochtend naar verwachting wel even onder het vriespunt, maar dit is maar van tijdelijke aard.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.