Woonlasten dalen het meest in Eindhoven

11 januari 2012 om 13:26
De gemeente Eindhoven verlaagt de woonlasten in 2012 het meest van alle grote gemeenten in Nederland. Eindhovenaren hoeven dit jaar 14,50 euro minder te betalen en dat is een verlaging van 2,4 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. In totaal zijn er zeven grote gemeenten die hun woonlasten verlagen. Bij alle overige steden stijgen de woonlasten juist. Zo moeten Bredanaars ruim 12 euro meer gaan betalen en Tilburgers bijna zeven euro. Het landelijk gemiddelde komt neer op een stijging van ongeveer 15 euro.

Volgens Staf Depla, wethouder van Eindhoven wil de gemeente de inwoners ontzien. "We willen eerst in eigen vlees snijden en onze bewoners ontzien. Zo zijn reinigingsrechten gedaald dus dat geven we terug aan de burgers. Op andere plekken kunnen dingen duurder worden, dat brengen we dan ook in rekening."
Berekening
De Rijksuniversiteit Groningen onderzocht de tarieven van de 35 grootste gemeenten van Nederland. De berekening is gemaakt voor een meerpersoonshuishouden in een eigen woning met gemiddelde waarde. De ozb, reinigingsheffing en rioolheffing zijn opgeteld en daar is eventuele heffingskorting weer van afgetrokken.


Wachten op privacy instellingen...