Forse schade door crossen op dijk Oeffelt - Omroep Brabant
Video

Forse schade door crossen op dijk Oeffelt

11 januari 2012 om 15:03
nl
De schade aan de Maasdijk in Oeffelt door mensen die er met quads en terreinwagens op crossen, loopt op tot 10.000 euro. Waterschap Aa en Maas ziet een trend: de dijk als crossbaan.
Geschreven door

De dijk tussen de Maas en Oeffelt is over een lengte van 400 meter beschadigd door quads, terreinwagens en zelfs kleine vrachtwagens. In de dijk zijn duidelijk de brede bandensporen van de Unimog nog goed te zien.
Vrij spel voor het water
Peter van de Ven inspecteert de dijken voor het waterschap. "De dijk bestaat uit een kern van zand en een laag klei met gras er boven op." Zonder het gras heeft de Maas bij hoog water vrij spel. "Het water kan dan het klei wegspoelen en dan is de veiligheid in het geding."
Schade: 10.000 euro
In de lente kan de schade pas hersteld worden. Grote stukken gras worden weggehaald en opnieuw gelegd. Van de Ven: "Tot die tijd moet een aannemer het provisorisch herstellen en we moeten de plek als waterschap extra controleren." Alles bij elkaar kost een avondje crossen zo al snel 10.000 euro.
Spelen met de veiligheid
Waterschap Aa en Maas treft steeds vaker dit soort beschadigingen aan. Peter van de Ven ziet het vaak als eerste bij zijn inspecties: "Ik word daar best wel boos van, omdat mensen zich niet realiseren wat ze aanrichten. Het is ook hun eigen veiligheid waar ze mee spelen."
Getuigen
Het waterschap roept getuigen op zich te melden, zodat de schade verhaald kan worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.