Commissaris van de Koningin Zuid-Holland wil fusie met West-Brabant

11 januari 2012 om 17:45
nl
Zuid-Holland moet fuseren met West-Brabant en Zeeland tot één nieuwe provincie. Dat zei commissaris van de Koningin van Zuid-Holland Jan Franssen in zijn nieuwjaarstoespraak.
Geschreven door

Dit moet gebeuren als het kabinet zijn plan doorzet voor de vorming van een sterkere Randstad. Franssen had liever gezien dat Noord- en Zuid-Holland zouden samengaan, maar het kabinet heeft ingezet op een fusie van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Franssen noemde dat plan 'broddelwerk' in zijn nieuwjaarstoespraak.
Oeverloze discussies
Burgemeester Han Polman van Bergen op Zoom wijst het plan af. De huidige samenwerking met alle buren is goed en oeverloze discussies over grote herindelingen van provincies zijn niet nodig en komen niet van de grond.
Splitsing volstrekt niet aan de orde
Ook burgemeester Van der Velden, voorzitter van het dagelijks bestuur van de regio West-Brabant ziet de fusie niet zitten. "Gezien de manier waarop we nu met provincie samenwerken is een splitsing volstrekt niet aan de orde. We doen al heel veel samen met Zeeland, Rotterdam en de Drechtsteden op de inhoud. Dus: geen energie stoppen in discussies over de structuur van het openbaar bestuur".
Geen reactie
Commissaris van de Koningin Wim van de Donk van Noord-Brabant wilde woensdag nog niet inhoudelijk reageren: "Ik zal eerst de rede van mijn collega zorgvuldig lezen, en morgen tijdens mijn eigen nieuwjaarsrede een gepaste reactie geven". Ook minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies heeft nog niet gereageerd op de oproep. Zij was tot voor kort gedeputeerde in Zuid-Holland.







App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.