Video

Eerste praktijkdag Theorierijbewijs+ in Tilburg

12 januari 2012 om 15:07
nl
Veilig Verkeer Nederland (VVN) is donderdag gestart met de eerste praktijkdag voor het Theorierijbewijs+. De afgelopen weken hebben 40 leerlingen van het ROC in Tilburg speciale verkeerslessen gekregen op school. Tijdens de praktijkdag wordt de opgedane kennis op de proef gesteld.
Geschreven door

Het Theorierijbewijs+ is een speciaal onderwijsprogramma van VVN. Het is bedoeld voor onderwijsinstellingen met leerlingen van 16-17 jaar. Zij mogen dan ook voor het eerst zelf een stukje autorijden. Met het project hoopt VVN het aantal verkeersslachtoffers in Nederland terug te brengen. "Het liefst brengen we het aantal verkeersslachtoffers terug naar nul, maar dat is bijna niet mogelijk in een drukbevolkt land als Nederland", aldus Rob Stomphorst van VVN.
Te weinig verkeerslessen
Na het fietsexamen in groep 7 van de basisschool is er de eerst volgende jaren geen aandacht meer voor verkeersonderwijs. En dat is volgens Stomphorst een slechte zaak. "We willen de jongeren met dit project meer wegwijs maken in het verkeer en hen zodoende meer inzicht geven in bepaalde verkeerssituaties."
2toDrive
Het Theorierijbewijs+ is geen echt theoriecertificaat, maar is wel een goede voorbereiding op het halen van het rijbewijs. In november 2011 gaf verkeersminister Schultz van Haegen het startschot voor 2toDrive. Daardoor kunnen jongeren vanaf 16,5 jaar beginnen met rijlessen en kunnen zij al op 17-jarige leeftijd rijexamen doen. Als ze hun rijbewijs gehaald hebben, mogen ze tot hun 18e alleen onder begeleiding van iemand met 5 of meer jaren rijervaring zelfstandig de weg op.
Geen extra kosten
Ouders en leerlingen hoeven niet bang te zijn dat ze extra moeten betalen voor de verkeerslessen. Het Theorierijbewijs+ is namelijk onderdeel van het lespakket op school. Dat gebeurt dan in samenwerking met VVN. Zij ondersteunen de scholen in het geven van de speciale verkeerslessen. Scholen kunnen er zelf voor kiezen of ze de verkeerslessen opnemen in het lespakket.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.