Roosendaler start anti-website stichting BREIN na torrentverbod

12 januari 2012 om 22:33
nl
De 16-jarige Damiaan Reijnaers uit Roosendaal heeft woensdag een anti-BREIN site gelanceerd. De programmeur is het niet eens met de uitspraak van de rechter die woensdag besliste dat internetproviders Ziggo en XS4ALL de torrentsite The Pirate Bay moeten blokkeren.
Geschreven door

The Pirate Bay is een zogenoemde torrentsite. Gebruikers kunnen hier muziek, films en games met elkaar uitwisselen. De torrentsite plaatst zelf geen bestanden, maar verwijst naar een locatie van waaruit de bestanden gedownload kunnen worden. BREIN, de stichting die opkomt voor auteursrechten, spande een rechtszaak aan tegen de internetproviders.
Censuur
De rechter bepaalde daarop dat de internetproviders hun klanten de toegang tot de torrentsite moeten ontzeggen. "Dit is gewoon censuur", zegt Reijnaers. "Ik wil de wereld laten zien dat ik het niet eens ben met de beslissing van de rechter. Het is tegen de grondrechten in. Dit valt onder de persvrijheid. En lang niet al het materiaal op The Pirate Bay is illegaal."
Petitie
Bezoekers van de anti-BREIN site kunnen een petitie ondertekenen tegen de uitspraak. Inmiddels hebben ruim 2000 mensen dat gedaan. "Ik heb niet echt een bepaald doel qua aantal ondertekenaars. Maar 10.000 mensen die de petitie ondertekenen zou wel leuk zijn."
Hoger beroep
Binnen tien dagen moeten de internetproviders de site blokkeren. Anders moeten de providers een dwangsom van 10.000 euro per dag betalen. XS4ALL heeft al gehoor gegeven aan de uitspraak, maar klanten van Ziggo kunnen nog gewoon torrents downloaden van The Pirate Bay. Beide internetproviders gaan in hoger beroep.
Ander besluit
De Roosendaler heeft er alle vertrouwen in dat klanten van XS4ALL en Ziggo binnenkort gewoon weer hun torrents kunnen downloaden. "Ik denk dat ze in hoger beroep een ander besluit zullen nemen." The Pirate Bay zelf heeft ook gereageerd op de uitspraak van de rechter. De mensen achter de site vergelijken Nederland met Noord-Korea, China en Saoedi-Arabië.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.