F-16's helpen politie bij achtervolging in Zeeland

13 januari 2012 om 14:08
nl
Twee F-16-gevechtsvliegtuigen hebben de politie donderdagavond geholpen bij de zoektocht naar een man in Zeeland. Ze stonden klaar voor vertrek voor een trainingsmissie toen de politie om hulp vroeg.
Geschreven door

De Vliegbasis Volkel bood de toestellen aan, omdat die met camera’s een doelwit in beeld kunnen brengen. Volgens een woordvoerder van de politie wilde ze de voortvluchtige man per se opsporen. Hij zat in een gestolen auto, die eerder die avond vanuit Odiliapeel met snelheden van boven de 200 kilometer was doorgereden.
Beschuldigd van diefstal
De man, een 22-jarige Tilburger, werd tegen kwart voor twaalf aangehouden in een huis in Zeeland. Twee andere inzittenden van de wagen waren elders in Zeeland opgepakt. Dit waren mannen (21 en 24) uit Den Bosch. Rondom hun aanhouding heeft de politie waarschuwingsschoten gelost. De inwoners van Tilburg en Den Bosch worden beschuldigd van de recente diefstal van de wagen in Den Bosch en van kentekenplaten.
Zeldzame vorm van assistentie
Volgens de politie en een woordvoerder van het ministerie van Defensie gebeurt het zelden of nooit dat F-16's op deze manier assistentie verlenen. Wel komt het vaker voor dat de Koninklijke Luchtmacht na bijvoorbeeld overvallen een helikopter beschikbaar stelt.
Enorm hard gereden
De politie was de grote auto in Odiliapeel opgevallen. Ook had ze snel in de gaten dat het voertuig was gestolen. De bestuurder weigerde echter te stoppen toen agenten hem op de Nieuwe Dijk staande wilden houden. Er volgde een achtervolging, waarbij enorm hard werd gereden. Ook dreigde de wagen in te rijden op agenten. Nadat het voertuig zich op de Buntweg had vastgereden, konden de twee Bosschenaren worden opgepakt. De Tilburger ontsnapte.
Helikopter, F-16's en speurhonden
De politie zette onder meer speurhonden en een eigen helikoper in om de man op te kunnen sporen. Ook werd een aantal terreinwagens van de Vliegbasis Volkel ingezet, dit omdat de voortvluchtige zich mogelijk in drassig gebied had verscholen. Op eigen verzoek zette de Luchtmacht twee F-16's in. De Koninklijke Marechaussee verleende eveneens assistentie.

De man werd aangehouden in een huis waar hij had aangebeld met de mededeling dat hij was mishandeld. De bewoners van de woning aan de Witte Dellen belden de politie, die de man, een 22-jarige Tilburger, inrekende. De vliegtuigen en de jeeps van de Vliegbasis waren toen al klaar met hun bijdrage aan de zoektocht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.