Bredaas bedrijf verkocht wereldwijd duizenden foute borstimplantaten

13 januari 2012 om 14:23
nl
Het failliete Bredase bedrijf Rofil Medicals heeft wereldwijd duizenden foute borstimplantaten verkocht. Het bedrijf verkocht de Franse PIP-implants onder de naam M-implants in onder meer Nederland, Engeland en Brazilië.
Geschreven door

In Nederland gaat het om 2737 borstprotheses. Hoeveel het er wereldwijd zijn, is niet bekend. In Engelse kranten wordt gesproken over ongeveer 5000 vrouwen die M-implants hebben. De implantaten zijn sinds 2010 in Nederland verboden.
Eigenaar start zelfde bedrijf op Cyprus
Rofil Medicals Breda is in 2009 failliet verklaard. Eigenaar R. Schreuder zette de bedrijfsactiviteiten door onder de naam Philoderm Aesthetics op hetzelfde adres in Breda. Philoderm werd op 1 april vorig jaar failliet verklaard. De eigenaar is intussen op het eiland Cyprus een nieuw bedrijf gestart onder de naam Rofil Medical Implants.
Inspectie en curator
De inspectie voor de gezondheidszorg zegt de activiteiten van Schreuder nog wel gevolgd te hebben, maar nu hij zich op Cyprus heeft gevestigd kan de inspectie niets meer doen. Volgens een woordvoerder is er wel contact met buitenlandse organisaties, maar houdt de inspectie zich in principe bezig met binnenlandse zaken. Ook de curator van Rofil Medicals Breda kan in het belang van schuldeisers niets over de huidige activiteiten van Schreuder zeggen. Volgens The Cyprus Mail zijn er op het eiland ongeveer 100 vrouwen met PIP- of M-implants.
Scheuren en lekkages
Onderzoek van de Franse toezichthouder wijst uit dat voor de fabricage van de implantaten van PIP en dus M-implants een andere siliconengel is gebruikt dan is toegestaan. De implantaten geven daardoor een onevenredig hoge kans op complicaties zoals scheuren en lekken. De inspectie voor de gezondheidszorg adviseert sinds september 2010 dat vrouwen met PIP- of M-implants ze bij scheuren en lekkages moeten laten verwijderen. Volgens een recent bericht van de inspectie is het sowieso verstandig ze te laten verwijderen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.