Criminoloog Fijnaut vertrouwenspersoon bij Universiteit van Tilburg

13 januari 2012 om 15:48
nl
De Universiteit van Tilburg (UvT) heeft criminoloog Cyrille Fijnaut aangesteld als vertrouwenspersoon. Ook wordt Fijnaut voorzitter van de nieuwe vaste commissie Wetenschappelijke Integriteit. Dat heeft de universiteit vrijdag bekend gemaakt.
Geschreven door

Fijnaut gaat er met zijn commissie voor zorgen dat het voor studenten en medewerkers makkelijker wordt om misstanden te melden. Dat was een van de aanbevelingen die zijn gedaan na het grote onderzoek naar de frauderende hoogleraar Diederik Stapel.
Klokkenluiders
De commissie Levelt die de fraude van Stapel onderzocht, adviseerde de universiteit de interne regeling voor klokkenluiders en wetenschappelijke integriteit aan te passen. Reden daarvoor zijn nieuwe landelijke inzichten en richtlijnen op deze gebieden. In de nieuwe regeling van de UvT kunnen vermoedens over fraude al dan niet anoniem worden gemeld bij de volledig onafhankelijke vertrouwenspersoon Fijnaut.
Onbesproken reputatie
De universiteit heeft Fijnaut benoemd om zijn grote reputatie als wetenschapper en onafhankelijk adviseur. Ook moest de vertrouwenspersoon een emeritus hoogleraar van de UvT zijn met een onbesproken wetenschappelijke reputatie.

Fijnaut is op 1 januari 2012 begonnen als vertrouwenspersoon en voorzitter van de commissie Wetenschappelijke Integriteit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.