Gevangen Erwin Vermeulen overgeplaatst naar Japanse gevangenis

13 januari 2012 om 22:42
nl
De Veldhovense activist Erwin Vermeulen wordt overgeplaatst naar een andere gevangenis. Vermeulen werd op 16 december in het Japanse Tajii opgepakt omdat hij een dolfijnenjager zou hebben geduwd. Sinds die tijd verbleef hij in een politiecel in Tajii.
Geschreven door

Astrid Vermeulen, de zus van Erwin heeft dit vrijdagavond laten weten aan het ANP. Vermeulen was in Japan om foto's te maken van de jaarlijkse dolfijnenjacht.

De Sea Shepherd-activist uit Veldhoven verblijft nu in een gevangenis in Wakayama. De stad ligt op een uur afstand van Tajii.
Geen contact
Astrid Vermeulen en haar ouders hebben vrijdag in Den Haag een gesprek gehad op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar kregen ze te horen dat het ministerie niets kan doen om contact te krijgen met de gevangen Veldhovenaar.
'Niet geduwd'
De zus van Erwin zou van de Japanse advocaat van haar broer hebben gehoord dat Erwin 'niemand heeft geduwd of mishandeld''.
Benefietconcert
Om de verdediging te kunnen financiëren, wordt er op zondag 22 januari in jongerencentrum Odeon in Veldhoven een benefietconcert gehouden. De advocatenkosten zijn hoog, verzekert de zus van Vermeulen.
Brief aan koningin Beatrix
De familie Vermeulen heeft de koningin een brief gestuurd om haar te complimenteren met haar kersttoespraak, waarin zij aandacht vroeg voor het geweld tegen de natuur en tegen het milieu. "Erwin zit nu in Japan gevangen omdat hij de misstanden die in deze in Japan plaats hebben, vast wilde leggen om ze aan de wereld te tonen", aldus de familie.

Op 26 januari moet Vermeulen voor de rechtbank in Wakayama verschijnen. "Daar zal hij zijn onschuld bepleiten", zo liet Astrid Vermeulen weten. De rechtszaak zal worden bijgewoond door een vertegenwoordiger van het Nederlandse consulaat.
Visum
Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat bekijken hoe het met Vermeulen's visum zit, om te voorkomen dat hij tijdens zijn proces illegaal wordt verklaard, 'met alle mogelijke gevolgen van dien'.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.