Video

Terugblik op Dakar 2012: Veel Brabanders, Gerard de Rooy de beste

16 januari 2012 om 16:00
nl
Duizenden kilometers zand, stenen en modder. Zware etappes door Argentinië, Chili en Peru. Maar liefst twintig twintig Brabantse coureurs aan de start, waarvan er dertien de eindstreep haalden. Dakar 2012 zit er na twee zware weken op. Tijd om terug te blikken op de prestaties van de Brabanders.
Geschreven door

Vooral bij de trucks was de Brabantse overmacht dit jaar ongekend. Naast de overwinning van Gerard de Rooy, was ook de tweede plaats voor een Brabander: Hans Stacey uit Best.
Bekijk en beluister alle interviews uit het bivak in ons speciale artikel.
Trucks: De Rooy domineert
Dat Gerard de Rooy uit Son de rally won, lijkt logisch als je naar de cijfers kijkt. De trucker won maar liefst vijf etappes. Vanaf de vierde etappe stond hij onafgebroken bovenaan in het algemeen klassement en bouwde hij een enorme voorsprong op. Vorig jaar moest De Rooy nog opgeven tijdens de eerste etappe vanwege een scheurtje in zijn ruggenwervels.

De tweede plek van Hans Stacey kwam een stuk geruislozer tot stand. Hij won geen enkele klassementsproef, maar reed constant en verloor weinig tijd. Vier keer eindigde hij een etappe als tweede. De enige niet-Nederlandse tegenstand kwam van de Kamaz van Artur Ardavichus, maar de nummer drie moest in totaal bijna twee uur toegeven op Gerard de Rooy.
Derde overwinning
Als je kijkt naar de etappe-overwinningen, was de hegenomie van het team van De Rooy zo mogelijk nog duidelijker. Naast de vijf etappezeges van Gerard de Rooy, won ook teamgenoot Miki Biasion drie keer. De mooiste uitslag zette Team De Rooy neer in de twaalfde etappe. Plek een tot en met vier waren toen voor trucks van het team. Het is de derde keer dat een Nederlander Dakar bij de vrachtwagens wint, en daarmee ook de derde keer dat een Brabander wint. Eerder won Hans Stacey in 2007 en Jan de Rooy, de vader van Gerard, in 1987.
Versluis tiende
Ook de andere Brabantse truckers lieten zich niet onbetuigd. Vooral Peter Versluis uit Werkendam kon een aantal keer goed vooraan mee. Twee keer werd hij negende en flink wat keren eindigde hij bij de beste vijftien. In het algemeen klassement eindigde hij als tiende. Hans Bekx uit Veghel werd zeventiende en gaf aan dat de kans heel groot is dat dit de laatste keer is dat hij meedoet aan Dakar. Zijn beste prestatie van dit jaar zette hij neer in de laatste etappe, waar hij eindigde als achtste.
Peter van den Bosch uit Erp eindigde op de twintigste plek in het agemeen klassement. Eimbert Timmermans uit Veghel werd 27e, Aart Schoones uit Heesch werd 29e en Marc Leeuw uit Eindhoven werd 35e.
Auto's: Erik van Loon valt terug
Voor Erik van Loon uit Riethoven duurde Dakar 2012 net een paar dagen te lang. De rallyrijder leek op weg te zijn naar een plek in de top tien, maar verloor in de laatste etappes veel tijd. Dieptepunt was de voorlaatste etappe, waar hij lang vast stond en meer dan vijf uur moest toegeven. Uiteindelijk werd Van Loon zeventiende. Daarmee was hij wel de beste Brabander bij de auto's.

Buggyrijders Kees Koolen en Jurgen van den Goorbergh eindigden op de 59e en 65e plek. Egbert Wingens uit Schaijk werd 66e. De winst bij de auto's was voor Stéphane Peterhansel.
Motoren: Verhoeven boos op monteurs
Motorrijder Frans Verhoeven uit Tilburg zal met gemengde gevoelens terugkijken op deze Dakar. Hij begon sterk, met een tweede en een derde plek. Daarna verloor hij echter een aantal keer veel tijd. Oorzaak: haperend materiaal, onder andere door bouten die niet goed aangedraaid waren door zijn monteurs. Dat zorgde voor een boze Verhoeven, die besloot dat hij volgend jaar niet meer voor dit team wil rijden.

De strijd om de eindoverwinning bij de motoren bleef lang spannend. Cyril Despres en Marc Coma wisselden een aantal keer stuivertje bovenaan het klassement. In de voorlaatste etappe verdwaalde Coma en verloor hij veel tijd, waardoor de overwinning voor Despres was.
De uitvallers
Twintig Brabanders begonnen aan Dakar 2012. Zeven van hen moesten onderweg de strijd staken. uit Valkenswaard haalde ook bij zijn vijfde poging de finish van Dakar niet. Hij kampte tijdens de tweede etappe met uitdrogingsverschijnselen en werd door een helikopter van het parcours gehaald. Ook voor Tonnie van Deijne was de rally snel voorbij. Zijn auto hield er tijdens de tweede etappe mee op. Hij moest worden teruggesleept naar het bivak en mocht niet meer starten van de organisatie. Daar was Van Deijne achteraf nogal kwaad over.

Een etappe later was het einde oefening voor Jan van Gerven uit Oirschot. Hij had problemen met de ontsteking van zijn motor, waardoor hij te laat binnenkwam. Debutant Jan van Woerkum moest opgeven tijdens de negende etappe. De motorcoureur uit Eersel had zoveel last van de schouderblessure die hij eerder opliep, dat hij niet verder kon.

Tijdens de tiende etappe had de vrachtwagen van Frans van Lankveld zoveel problemen, dat het niet lukte om een dag later nog te starten. De trucker uit Mariahout en zijn teamgenoten brachten de nacht door in de Chileense woestijn. Peter van der Kolk werd tijdens de elfde etappe afgevoerd met een helikopter, nadat zijn auto in een gat viel. Daarbij verbrijzelde de autocoureur uit Prinsenbeek een ruggenwervel.

De laatste Brabantse uitvaller was Marco van Geel uit Riethoven tijdens de twaalfde etappe. Hij brak zijn pols bij een ongeluk. De motorcoureur moest zijn pols in een ziekenhuis laten zetten.
Liveblogs en interviews
Omroep Brabant deed van alle etappes verslag via een liveblog. Die liveblogs, informatie over alle Brabantse deelnemers, de route en heel veel interviews zijn terug te kijken op omroepbrabant.nl/dakar.





App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.