Video

Bossche familie aan boord van Costa Concordia: "Dit gaan we niet overleven"

15 januari 2012 om 23:58 • Aangepast 23 april 2020 om 00:32
nl
"Een slechte remake van de Titanic." Zo omschrijft Iris de Vlam uit Den Bosch de noodlottige reis met de Costa Concordia in Italië. Het cruiseschip liep vrijdagavond vast op een rots bij het Italiaanse eilandje Isola del Giglio. Met haar ouders, broertje en opa en oma maakte Iris een cruisereis, die uiteindelijk maar drie uur duurde. Het was een reis om nooit te vergeten.
Geschreven door

Terwijl de familie in het restaurant geniet van het diner, begint het schip Costa Concordia te draaien. "Ik dacht in eerste instantie dat het schip een bocht ging maken", zegt Iris. Die gedachte lijkt al snel niet te kloppen als het schip verder en verder begint te hellen. "Er brak paniek uit. Alles op tafel viel naar beneden, het licht viel uit. Samen met mijn familie ging ik naar de eerste de beste nooduitgang."
Reddingsvesten
De evacuatie op het zinkende schip wordt in gang gezet. "Het was vechten om een reddingsvest. In zo'n situatie maakt het niet uit welke maat reddingsvest je hebt. Je trekt het gewoon aan." Terwijl de Bossche familie zich in veiligheid probeert te brengen, schalt er een mededeling door de speakers. "Er werd omgeroepen dat er een technische storing was en dat we ons geen zorgen moesten maken."
Reddingsboot
Die geruststelling lijkt de passagiers niet te kalmeren. De familie De Vlam begeeft zich naar de reddingsboten. "Gelukkig stond mijn opa vrij vooraan bij de reddingsboten. De Italianen zeiden: familie eerst. Daardoor konden wij met zessen in een reddingsboot."

Met het scenario van de rampenfilm Titanic in het achterhoofd, stappen Iris en haar familie aan boord van de reddingsboten. De problemen zijn dan nog niet voorbij. "Door het gewicht braken de scharnieren van de boot." Uiteindelijk belandt de reddingsboot alsnog goed op het water. "Ik dacht al die tijd: dit overleven we niet. Hoe lang zou het duren tot we in het water vallen? Hoe lang zou het duren tot we verdrinken? Ik dacht aan het ijskoude water. Dit is een slechte remake van de Titanic."
Geen boosheid
De familie zet even later veilig voet op grondgebied. "Dan besef je dat je het hebt overleefd." De kapitein van het schip werd aangehouden omdat hij het schip mogelijk eerder had verlaten dan tientallen passagiers. De rederij van het cruiseschip liet zondagavond weten dat de kapitein "inschattingsfouten heeft gemaakt". "Toch ben ik niet boos op de kapitein. Wel zou het erg zijn als hij de boot inderdaad eerder verliet dan sommige passagiers."
Verwerking
Thuis in Den Bosch wordt er veel gepraat over het afschuwelijke drama. "Mijn opa en oma zijn hier ook komen eten om erover na te praten. De klap moet nog komen." Om het drama enigszins te kunnen verwerken heeft Iris de Vlam haar verhaal voor zichzelf opgeschreven.

De familie is alle spullen kwijtgeraakt bij de ramp. De paspoorten, kleding, de fotocamera: het ligt allemaal in zee. "We moeten ongelooflijk veel regelen nu."
Andere passagiers
Zeker vijf mensen kwamen om bij de ramp. Vijftien passagiers worden nog vermist. Naast de Bossche familie was ook de 44-jarige Kuenshing Lam uit Sprundel aan boord van de Costa Concordia.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.