Video

Kroegen op Stratumseind moeten eerder dicht van gemeente Eindhoven

16 januari 2012 om 18:07
nl
Playerz en Café Santé op Stratumseind moeten een aantal weken in het weekend om middernacht dicht van de gemeente Eindhoven. Nog meer kroegen op Stratumseind zou tijdelijke sluiting boven het hoofd hangen. Burgemeester Rob van Gijzel sluit de cafés net voor carnaval, onder andere vanwege vechtpartijen op straat waarbij portiers betrokken waren.
Geschreven door

Hij heeft dat deels besloten op basis van een Algemene Plaatselijke Verordening. Café Santé moet zes weken dicht, Playerz vier. De maatregel geldt vanaf 27 januari, bevestigt een gemeentewoordvoerder. Dat de kroegen op vrijdag, zaterdag en zondag na middernacht dicht moeten, staat vrijwel gelijk aan een gehele sluiting. Pas na middernacht wordt het namelijk druk in de bewuste zaken.
Gesprek
Vereniging Horecabelangen Stratumseind (VHS) wil zo snel mogelijk in gesprek met de gemeente Eindhoven over de huidige situatie in het uitgaansgebied. Dat zegt de vereniging maandagavond als reactie op de beslissing van burgemeester Rob van Gijzel. Het is maandagavond echter niet duidelijk of de kroegen bezwaar aantekenen tegen het besluit van de gemeente.
Playerz: roerloos op straat laten liggen
Playerz wordt gesloten omdat portiers van de zaak op straat hun boekje te buiten zijn gegaan.Volgens de gemeente sloegen die op 22 september een bezoeker met een vuist in het gezicht, nadat die naar buiten was gewerkt. Toen de bezoeker buiten bewegingsloos op de grond lag, heeft één van de portiers de man nog hard aan het hoofd opgetild en weer laten vallen. Daardoor raakte de man twee keer hard met zijn hoofd de straat en bleef vervolgens roerloos liggen. De portiers hebben hem zo achtergelaten, zo bevestigen camerabeelden. In eerste instantie wilde Van Gijzel een zwaardere straf opleggen, maar daar zag hij vanaf omdat de café-eigenaar maatregelen heeft genomen. Zo heeft de eigenaar van Playerz heeft zijn twee medewerkers op non-actief gesteld. Ook gaat hij strengere eisen stellen aan portiers en moeten ze voortaan een agressietraining volgen.
Santé: portiers geven klappen
Ook de portiers van Café Santé gebruikten buitensporig geweld. Ze brachten een cafébezoeker met een nekklem naar buiten, lieten hem bewusteloos op de grond vallen en gaven hem daarna nog klappen. Ook dat incident staat op camerabeelden.
Beleid van Van Gijzel
Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven voert een streng veiligheidsbeleid en deinst er niet voor terug om horecazaken aan te pakken. Recent sloot burgemeester Van Gijzel nog twee cafetaria's op en bij Stratumseind. Eind november moest Cafetaria De Hoek voor acht weken dicht, vanwege vechtpartijen voor de deur van de zaak. Cafetaria Nefertiti aan de Oude Stadsgracht in Eindhoven moest eind december twee weken dicht, omdat de zaak te laat open was. De afgelopen jaren sloot Van Gijzel ook al diverse andere kroegen, waar onder de Blue Parrot.
Problemen voor Stratumseind
Horecastraat Stratumseind in het centrum van Eindhoven kampt met diverse problemen. Flink wat panden staan leeg en de huren liggen erg hoog. Eindhoven wil de veiligheid op Stratumseind verbeteren en de overlast verminderen. Ook wil de gemeente dat er meer variatie komt in het uitgaansgebied. Dinsdag wordt in een commissievergadering een actieplan besproken, dat daarvoor moet gaan zorgen.
Verantwoordelijkheid te veel bij kroegeigenaren
Voorzitter René Willaert van de Vereniging Horecabeleid Stratumseind (VHS) noemde de straffen in een eerste reactie erg streng, maar wist toen nog geen details over de sluitingen. Hij vindt dat burgemeester Van Gijzel de verantwoordelijkheid te veel bij de kroegbazen legt, die vechtpartijen volgens hem niet altijd kunnen voorkomen.
Zaak tussen portier en vechter
Woordvoerder Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland noemt het dramatisch als kroegbazen verantwoordelijk gehouden worden voor geweld op straat. "Dat zou niet moeten mogen. Als een portier op straat excessief geweld gebruikt, lijkt mij dat een zaak tussen de portier en de vechter. De veiligheid op straat is een maatschappelijk probleem. Het is te makkelijk om dat op de horeca af te schuiven.
Funest voor kroegen
Volgens de horeca-organisatie kan een sluiting, zeker met carnaval, funest zijn voor kroegen en leiden tot faillissementen. "Zeker in deze tijden waarbij je ziet dat horecabestedingen zwaar onder druk staan. Qua imago is een sluiting dramatisch. De gemeente moet daarom goed uitleggen waarom een kroeg gesloten wordt."
Niet over één nacht ijs
Oppositiepartij CDA vindt het strenge beleid van Van Gijzel prima. "Dat er wat aan de hand is op Stratumseind staat buiten kijf. Dat kroegen worden gesloten is heel vervelend, maar niet handhaven werkt averechts. Streng handhaven is een goed preventief middel. Ik denk dat de burgemeester niet over één nacht ijs gaat als hij zo’n besluit neemt."




App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.