Kamer hoort slachtoffers misbruik katholieke kerk

16 januari 2012 om 16:30
nl
De Tweede Kamer hoort woensdag vertegenwoordigers van slachtoffers van seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Ook aartsbisschop Wim Eijk komt naar de Kamer om de commissie voor Veiligheid en Justitie van informatie te voorzien, net alsvoor Cees van Dam van de Konferentie van Nederlandse Religieuzen.
Geschreven door

De openbare hoorzitting, ook wel rondetafelgesprek genoemd, wordt gehouden naar aanleiding van de bevindingen van de onderzoekscommissie Deetman. Deetman komt zelf ook aan het woord.
Geen vervolging in verjaarde zaken
Slachtoffers van misbruik drongen aan op vervolging van de daders, ook als het misbruik al lang is verjaard. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zou dit met wetgeving mogelijk moeten maken, maar de bewindsman heeft de Tweede Kamer maandag laten weten dat mensen niet alsnog voor de rechter kunnen komen voor feiten die zijn verjaard. Dat blijkt uit eerdere uitspraken van het Eurpese Hof voor de Rechten van de Mens. Bij de Tweede Kamer ligt wel een wetsvoorstel dat de verjaring voor de ernstigste zedenmisdrijven opheft.
Taskforce seksueel misbruik
Samen met staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) stelt Opstelten een zogeheten taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik in. Die moet in de gaten gaan houden hoe een recent actieplan uitpakt. Daarin staat onder meer dat ouders die hun kinderen verwaarlozen of mishandelen, sneller worden aangepakt.
Onderzoek naar kindermishandeling
Deetman riep op tot een onderzoek naar kindermishandeling en seksueel misbruik van minderjarigen in zijn algemeenheid. De bewindslieden beloofden maandag dat er een onderzoek komt naar seksueel geweld en verschijnselen die daarmee te maken hebben, zoals huiselijk geweld en gedwongen prostitutie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.