Rechtszaak taximoord Kaatsheuvel sleept zich voort

16 januari 2012 om 18:26
nl
De rechtszaak over de vermoorde taxichauffeur Radji Anand uit Tilburg kwam maandagmiddag voor de vijfde keer voor de rechter. De taxichauffeur werd in oktober 2010 in Kaatsheuvel vermoord aangetroffen bij zijn taxi.
Geschreven door

In de rechtbank van Breda werd meer dan een jaar na de moord bekend wanneer de zaak inhoudelijk behandeld zal worden. Dat gebeurt op 29 maart.
Vertraging
De zaak loopt iedere keer vertraging op omdat er nieuwe getuigen gehoord moeten worden. Ook dienen de advocaten van de verdachten steeds verzoeken in om getuigenverklaringen en verhoren door andere tolken te laten vertalen.
Polen
Radji Anand werd in oktober 2010 dood gevonden bij zijn taxi. Hij was vermoord, doodgeschoten. Al snel bleek dat hij drie Polen had vervoerd in zijn taxi. De zaak kwam aan het rollen toen één van hen zich moest melden op een politiebureau in Polen. Dat was voor een heel andere zaak, maar spontaan biechtte hij de moord op de taxichauffeur op. Daarop werden de twee andere Poolse mannen opgepakt.
Complexe zaak
De zaak is nu voor de vijfde keer voor de rechter geweest, maar nog steeds wordt er niet inhoudelijk naar de zaak gekeken omdat het een complexe internationale rechtszaak is. Alle verhoren moeten gedaan worden met Poolse tolken erbij. Ook legt één van de verdachten steeds tegenstrijdige verklaringen af. De ene keer bekent hij de moord, de andere keer ontkent hij weer alle betrokkenheid.
Bandopnames
Maandag werd bekend dat een van de advocaten een bepaalde bandopnames opnieuw wil beluisteren met een zelfgekozen tolk. Het gaat om opnames die gemaakt zijn tijdens het vervoer van twee van de drie verdachten in een transportbusje. Het gesprek tussen die twee is opgenomen en vertaald. De advocaat twijfelt aan die vertaling. In de Poolse taal zouden de woorden 'gevangenis' en 'bordeel' makkelijk met elkaar te verwarren zijn. Ook de Poolse termen voor 'geslaagde actie' of 'mislukte actie' zijn makkelijk te verwarren.
Bunker
De zaak wordt ook vertraagd door een getuige die in de zwaarbeveiligde rechtbank van Amsterdam, de Bunker, gehoord moet worden. Dat is een Litouwse politieagent die undercover in de gevangenis heeft gesproken met een van de verdachten. Zijn verklaring moet opnieuw en geheel anoniem opgenomen worden in de Bunker. Omdat een van de advocaten twijfelt aan zijn kennis van de Poolse taal. In augustus vorig jaar werd bekend dat deze getuige gehoord moet worden. Omdat de agenda van de rechtbank in Amsterdam erg vol is kan dat verhoor pas op 1 februari plaatsvinden.
Nabestaanden
De familie van de vermoorde Radji Anand heeft tot nu toe alle zaken in de rechtbank bijgewoond. Tien familieleden zaten maandag op de publieke tribune. De rechter vertelde hen dat de zaak op 29 maart inhoudelijk behandeld wordt.

Dan wordt dieper ingegaan op de zaak en worden hopelijk voor de nabestaanden meer details duidelijk, waaronder de waarom vraag. De rechtbank trekt één, mogelijk twee hele dagen uit voor die rechtzaak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.