Video

België praat Brabant bij over plannen kernafval

16 januari 2012 om 22:49
nl
In Roosendaal was maandagavond de eerste bijeenkomst over de ondergrondse opslag van Belgisch kernafval. België wil haar kernafval ondergronds opslaan en dat kan een gevaar zijn voor het Brabantse grondwater. Colleges van B en W en raadsleden werden maandagavond geïnformeerd over de plannen.
Geschreven door

België zoekt al tientallen jaren naar een structurele oplossing voor het kernafvalprobleem. Het idee is nu om het radioactief materiaal op te slaan in een kleilaag vlakbij de Nederlandse grens. Dat zou dan zijn op minimaal tweehonderd meter diepte.
Extra bescherming
De onderzoekers stellen nu voor te kijken of het materiaal ook in de laag daar nog onder opgeslagen kan worden. De lagen daarboven zouden dan voor extra bescherming zorgen. Volgens een onderzoeksrapport van hoogleraar geohydrologie Theo Olsthoorn van de TU in Delft duurt het zeker tien jaar om dit alternatief goed te onderzoeken. Tot die tijd zou er nog geen definitief besluit genomen moeten worden.
Gedeputeerde Van den Hout
Bij de bijeenkomst was ook provinciebestuurder Johan van den Hout. Hij heeft op 8 februari een gesprek met minister Maxime Verhagen over de Belgische plannen.App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.