Video

'Tilburgse Satudarah-leden betrokken bij grootschalige xtc-handel'

17 januari 2012 om 12:18
nl
Drie Tilburgse leden van motorclub Satudarah worden verdacht van de productie en de in- en uitvoer van chemicaliën waarvan synthetische drugs als xtc kunnen worden gemaakt. Dat zegt advocaat Eric Thomas van de leden van Satudarah tegen Omroep Brabant.
Geschreven door

De drie Tilburgse leden van de motorclub zijn verdachten in een grootschalig onderzoek van de Nationale Recherche. Ook de Helmondse baas van een Eindhovens chemicaliënbedrijf, zou betrokken zijn bij de drugsproductie. Zij zitten nog steeds vast.
De Helmonder
De Helmonder, ene S. die van oorsprong apothekersassistent is, zou een 'facilitator' zijn. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld grondstoffen opslaan en die helpen bij de productie van synthetische drugs. Zijn Eindhovense bedrijf handelt in chemicaliën.
'Onzin'
"Maar om te praten van grootschalige drugshandel is onzin", zegt raadsman Thomas. Volgens hem is er van productie van xtc geen sprake, maar gaat het om het handelen in partijen grondstoffen die voor synthetische drugs gebruikt kunnen worden. De advocaat praat eerder van 'rommelen' in partijen chemicaliën dan echt 'handelen in'.
Inval in Tilburg
In november werden bij een inval door de Nationale Recherche in het clubhuis van de Tilburgse afdeling van Satudarah acht mensen opgepakt, waaronder drie leden van de motorclub. Bij een andere inval werden ook onder meer een raketwerper en in totaal vijf kilo drugs in beslag genomen.
'Kwalitatief zeer goede drugs'
De Satudarah-leden zouden via een groep Litouwers uit Weert aan de grondstoffen voor de drugs komen. Een laborant zou vervolgens 'kwalitatief zeer goede drugs' produceren voor de motorclub. De recherche startte in de tweede helft van 2010 een geheim onderzoek naar Satudarah, naar aanleiding van een tip van een informant.

In totaal zijn zeker negen mensen als verdachten aangemerkt. Naast de Tilburgers is ook de leider van de Satudarah-afdeling in Maastricht verdachte. In december werd ook al een Maastrichtenaar gearresteerd in de drugszaak, maar het is niet duidelijk of dat dezelfde persoon is.
Vast tot na de zomer
Volgens de advocaat zullen de opgepakte leden van Satudarah in ieder geval tot na de zomer vastzitten. Omdat dan de eerste inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is, blijven ze tot die tijd in de cel, is zijn verwachting. Als de leden de volledige straf opgelegd krijgen, gaan ze voor maximaal twaalf jaar de cel in. De advocaat verwacht echter niet dat het zover komt.
Afpersen en invallen
Motorclub Satudarah is de laatste tijd vaker negatief in het nieuws. Behalve de inval in Tilburg, werden er eind vorig jaar ook invallen gedaan in het clubhuis in Zundert en in gebouwen in onder andere Breda, Bergen op Zoom, Tilburg en Halsteren. Ook zou Satudarah zich bezig houden met het afspersen van Bredase horeca-ondernemers.






App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.