Hurkmans blijft bij standpunt in hostie-zaak

DEN BOSCH - Bisschop Hurkmans van Den Bosch heeft vrijdagochtend het standpunt van de rooms-katholieke kerk herhaald dat het verzoek aan praktiserende homoseksuelen is om niet ter communie te gaan. Dat deed hij in een gesprek met COC Nederland en hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant.
Wel erkende de bisschop dat door de rel over de weigering van de hostie aan de openlijke homoseksuele prins carnaval in Reusel een open zenuw is geraakt.
Hurkmans vertelde na afloop van het gesprek aan de pers dat hij de pijn kan delen van mensen die het belangrijke sacrament niet kunnen ontvangen. Hij hoopt dat homoseksuelen de kerk niet loslaten.
Roze hosties
Vrijdag maakte homobelangenorganisatie Embrace Pink in een reactie bekend komende zondag roze hosties te gaan uitdelen bij de mis in de Sint Jan.
"Verdrietig"
Vice-voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland noemde de boodschap van de bisschop echter 'verdrietig' en 'hard'. Het is nog onbekend hoe het bisdom gaat reageren op de oproep aan homoseksuelen om zondagochtend de eucharistieviering in de Sint-Jan bij te wonen. Het bisdom denkt daar nog over na, maar is bezorgd over een verstoring van de mis. Dit zei plebaan Van Rossem van de Sint-Jan in den Bosch. Het COC en de Gay Krant betitelen de actie van zondag als een smeekbede. Hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant kondigde aan dat hij de mis zal bijwonen maar niet ter communie gaat. "Ik wil niet provoceren", zei hij.
Hostie
Aanleiding voor het gesprek was de ophef die is ontstaan toen de Reuselse pastoor Luc Buyens weigerde een hostie te geven aan prins carnaval van het dorp, die homoseksueel is. Zondag bleek dat de pastoor tot zijn beslissing was gekomen in overleg met het bisdom en volgens de richtlijnen van de Nederlandse bisschoppen.
Krol hoopte dat het bisdom weer teruggaat naar de oude leer waarin de pastoors zelf bepalen of ze homoseksuelen een hostie geven. Als er dan nog pastoors zijn die deze mensen de communie weigeren, dan kan Henk Krol daar mee leven.
Lees ook:
Hoe carnaval in Reusel een roze staartje kreeg


Meer over dit onderwerp:
henk krol bisschop communie homo