Onderzoeksraad voor Veiligheid mag rapport Chemie-Pack publiceren

18 januari 2012 om 12:35
nl
Chemie-Pack krijgt niet meer tijd om te reageren op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de enorme chemische brand die januari vorig jaar bij het bedrijf woedde. Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag bepaald. Chemie-Pack uit Moerdijk stapte naar de rechter om publicatie van het rapport uit te stellen.
Geschreven door

Chemie-Pack vindt dat de OVV een slecht rapport heeft geschreven en wil eigen deskundigen erop laten reageren. Bovenop de standaardtermijn van vier weken had het bedrijf al een week langer de tijd gekregen van de onderzoeksraad, maar dat was niet genoeg.
Reactietijd
Volgens de rechter is de reactietijd wettelijk vastgesteld om de gelegenheid te geven te reageren op feitelijke onjuistheden. Deze termijn is niet bedoeld voor een contra-expertise, die Chemie-Pack wil uitvoeren. De rechter: ,,De conclusies van het onderzoek zijn de verantwoordelijkheid van de Onderzoeksraad.'' De OVV liet tijdens de behandeling van de zaak al weten Chemie-Pack nog een week uitstel te geven, als het de rechtszaak zou verliezen, wat nu het geval is. De reactie van Chemie-Pack moet volgende week woensdag bij de OVV binnen zijn.
´Onvolledig rapport´
Chemie-Pack was op 9 punten ontevreden over de OVV en zijn rapport. De rechter heeft Chemie-Pack op alle punten ongelijk gegeven. Een van de bezwaren ging erover dat de onderzoeksraad zich alleen maar op fouten van de bedrijfsleiding had gericht. Het optreden van de brandweer heeft de OVV ten onrechte buiten het onderzoek gehouden, aldus Chemie-Pack. De kortgedingrechter is het ermee eens dat de raad een completer beeld had kunnen schetsen van de brand en de bestrijding ervan, maar zegt tegelijk dat de OV niet verplicht was om de brandweer ook onder de loep te nemen. De rechter wijst op de grote vrijheid die de onderzoeksraad heeft bij de beslissing of er onderzoek naar een gebeurtenis wordt gedaan en op welke manier hij dat doet.
´Geen bewijs voor fouten´
Dat het onderzoeksrapport wemelt van de fouten, zoals Chemie-Pack betoogde, is volgens de rechter vooralsnog niet gebleken. Bovendien krijgt de directie van het bedrijf de tijd om te reageren op feitelijke onjuistheden.
Publicatie eind februari
Het eindrapport over de enorme chemische brand bij Chemie-Pack in Moerdijk vorig jaar, wordt begin februari gepubliceerd. Dat heeft voorzitter Tjibbe Joustra van de onderzoeksraad gezegd. Mocht Chemie-Pack in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter in Den Haag, dan mag de onderzoeksraad het rapport toch publiceren, aldus Joustra.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.