Video

Fontys verhuist twee opleidingen naar Spoorzone in Tilburg

18 januari 2012 om 10:58
nl
Fontys Hogescholen in Tilburg verhuist twee van zijn opleidingen naar de Spoorzone. Het gaat om de school voor Journalistiek en de opleiding Creative Industries. Ook de Bibliotheek Midden-Brabant wordt in het gebied ten noorden van het centraal station gevestigd. Met de verhuizing hoopt Tilburg de ontwikkeling van de Spoorzone weer op gang te krijgen.
Geschreven door

Dat hebben de gemeente en Fontys woensdagochtend bekend gemaakt.
Verhuizing in 2016
In 2016 moeten alle drieduizend studenten en 250 medewerkers in de nieuwe gebouwen in de Spoorzone les krijgen. Fontys durft het niet aan om alle opleidingen in Tilburg onder te brengen in het stationsgebied. De huisvestingskosten van de twee scholen zullen volgens het schoolbestuur niet hoger zijn dan nu het geval is. Eerder ontstond ophef over de verhuizing van de Sporthogeschool van Tilburg naar Eindhoven.
30 miljoen euro
De nieuwbouw van Fontys nabij het station kost ongeveer dertig miljoen euro. De meeste opleidingen van Fontys in Tilburg zitten nu aan de rand van de stad. De verhuizing van alle opleidingen naar de Spoorzone vindt de onderwijsinstelling een te groot risico, zei bestuursvoorzitter Marcel Wintels woensdag. "Maar dit is geen slap aftreksel", aldus Wintels. "Als je dertig miljoen euro investeert, kun je niet van een slap aftreksel spreken."
Panden overgenomen
Het huidige schoolgebouw van de Hogeschool voor Journalistiek aan de Professor Gimbrerelaan wordt voor vijf miljoen euro overgenomen door de gemeente. "We willen proberen om daar een middelbare school te vestigen", legt wethouder Marieke Moorman uit. Het geld wil Moorman halen uit het reservepotje van de gemeente. Dat gemeenteraad moet dat nog goedkeuren. In het pand van de opleiding Creative Industries in Stappegoor komt de Juridische Hogeschool van Avans en Fontys.

Fontys heeft 12.000 vierkante meter grond gekocht in de Spoorzone. Dat is slechts een klein deel van het hele gebied. Wethouder Moorman verwacht dat er door de overeenkomst met Fontys snel nieuwe investeerders zullen komen. "Ik geloof dat de komst van Fontys voor een sneeuwbaleffect gaat zorgen."
Vernieuwing Rachelsmolen Eindhoven
Fontys Hogescholen gaat de campus Rachelsmolen in Eindhoven vernieuwen. De plannen moeten een kwaliteitsimpuls geven aan de huisvesting en de onderwijsomgeving.
Centraal groen hart
Met de vernieuwing van de campus Rachelsmolen wil Fontys Hogescholen een aantrekkelijk verblijfsgebied voor studenten en medewerkers creëren en een samenhang aanbrengen in de nieuwe en bestaande gebouwen. De campus wordt gebouwd rondom een centraal groen hart. De nieuwbouw bestaat uit vier lagen met hoogteaccenten en wordt gekenmerkt door transparantie en zichtbaarheid naar de omgeving.
Parkeergarage
Parkeergelegenheid verhuist in de plannen van het hart van de campus naar de rand. Om voldoende parkeerruimte te kunnen bieden, verrijst aan de zijde van de Veldmaarschalk Montgomerylaan een parkeergarage. De nieuwbouw op Rachelsmolen moet in 2016 zijn afgerond. Het project gaat ongeveer 60 miljoen euro kosten.
Noodzakelijke kwaliteitsimpuls
Fontysbestuursvoorzitter Marcel Wintels over deze huisvestingsbeslissingen: "Het is een grote investering, maar tegelijkertijd een belangrijke en noodzakelijke kwaliteitsimpuls die Fontys ook de komende tientallen jaren een aansprekende studeer- en werkomgeving biedt, die past bij een hogeschool die compromisloos voor kwaliteit kiest. Slimme keuzes in de uitwerking, zoals een betere benutting van vierkante meters en synergie door samenwerking, moeten er voor zorgen dat deze investeringen niet tot structureel hogere huisvestingslasten leiden. Daar zullen we nadrukkelijk op sturen."



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.