Video

Mutsaerts weg bij parochie San Salvator Den Bosch

18 januari 2012 om 14:42
nl
Hulpbisschop Rob Mutsaerts stopt als leider van de San Salvatorparochie in Den Bosch. Zijn opvolger is plebaan Geert Jan van Rossum van de Sint Jan. Dat heeft een woordvoerder van het bisdom Den Bosch woensdag bevestigd.
Geschreven door

De aanstelling van Mutsaerts, ongeveer een half jaar geleden, leidde tot veel commotie. Hij werd door bisschop Hurkmans aangesteld om schoon schip te maken in de parochie die volgens het bisdom veel te liberaal was.
Parochiebestuur ontslagen
Het parochiebestuur accepteerde de conservatieve Mutsaerts niet, vooral omdat hij tegen het homohuwelijk is. Na een flinke strijd werd het parochiebestuur uiteindelijk ontslagen. Het oude bestuur begon voor zichzelf en nam een deel van de gelovigen met zich mee. Honderden parochianen kozen op zondagochtend niet voor de traditionele mis maar sloten zich aan bij de alternatieve viering in de aula van dagcentrum Cello. De San Salvatorkerk was daarentegen bijna leeg.

Mutsaerts leidde volgens het bisdom meerdere keren de dienst in de San Salvatorkerk, bijvoorbeeld met kerst. Vieringen worden minder drukbezocht dan voorheen, erkent de woordvoerder van het bisdom.
Logische stap
Volgens de woordvoerder van het bisdom is de aanstelling van Van Rossem een logische stap. Het bisdom wil in de stad één parochie vormen. Om dat proces in goede banen te leiden is het volgens het bisdom beter dat iemand de leiding van de San Salvatorparochie op zich neemt die beter geaccepteerd wordt.

Bovendien heeft hulpbisschop Mutsaerts volgens de woordvoerder veel andere taken die nu in het gedrang dreigen te komen.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!