Video

Broedkast in hoogspanningsmast

18 januari 2012 om 15:28
nl
In een hoogspanningsmast in het Oost-Brabantse buitengebied is woensdag door drie Tennet-medewerkers een broedkast geplaatst voor de slechtvalk. Dit gebeurde onder toeziend oog van de vogelwerkgroep Boxmeer.
Geschreven door

Eind jaren negentig ging het, what's in a name, slecht met de slechtvalk. Er waren in Nederland nog maar enkele paartjes van de grote roofvogel over. Nu zijn dat er weer bijna vijftig.
Primeur
De vogelwerkgroep Boxmeer heeft verschillende broedkasten in haar gebied in Brabant en Limburg. Maar dit was voor hen de eerste in een hoogspanningsmast. Twee medewerkers klommen naar een hoogte van zo'n veertig meter. Daar klonken zij de broedkast stevig vast.
Wachten
En nu is het wachten dus op een slechtvalkpaartje dat een nieuw optrekje wel ziet zitten. Het zou mooi zijn als er in maart, wanneer het broedseizoen begint, al valken gebruik van maken. De vogelwerkgroep Boxmeer verwacht dat dat wel goedkomt. De omgeving van de hoogspanningsmast leent zich uitstekend voor de snelle valken. Er is water in de buurt en nog veel belangrijker, er zijn duiven en watervogels om lekker op te smikkelen.
Jagers
Waar in het Brabantse buitengebied de kast precies geplaatst is, wil de vogelwerkgroep niet zeggen. Niet iedereen is gesteld op de rovende slechtvalken. En de werkgroep wil voorkomen dat beesten slachtoffer worden van jagers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.