Oudste stuk Eindhoven onder druk

18 januari 2012 om 23:45
nl
Het is één van de oudste stukken van Eindhoven: Stratumseind. Nu bekend als dé uitgaansplek van Eindhoven. Niet alleen voor de inwoners, ook van buiten komen klanten om te feesten in de vele kroegen die er zitten. Maar Stratumseind heeft inmiddels wat vlekken op het blazoen. "Alle betrokken partijen moeten naar een oplossing zoeken".
Geschreven door

Stedenbouwkundige Reinder Rutgers vindt het moeilijk om een oplossing te noemen voor Stratumseind, ondanks dat hij al jaren in de stad woont en cityplanning zijn vak is. "Je kunt er niet zomaar een winkelgebied van maken. Noem mij de eerste winkelier die zich daar wil vestigen."
Sloop
De reden dat Stratumseind een straat vol kroegen is geworden, is volgens Rutgers het gebrek aan een plan voor de straat. In de jaren zestig van de vorige eeuw was er een plan voor het centrum van Eindhoven, waarbij de hele binnenstad zou worden gesloopt. "Daar moest een flat van ongeveer een kilometer lang - twaalf hoog - voor in de plaats komen", zegt Rutgers. Dat ging niet door. Rutgers: "Er was te veel weerstand onder de inwoners. Daarna zijn er kroegen in Stratumseind gekomen. Oogluikend. De gemeente dacht: Stratumseind verdwijnt. Tot die tijd mogen de kroegen er blijven. Het nieuwe plan kwam er niet."
Zuinig
Stratum is één van de oudste stukken van Eindhoven. Het lag langs de weg van Den Bosch naar Turnhout. Daaromheen is Eindhoven gebouwd. "Je zou denken dat de stad daar zuinig op is", aldus Rutgers, stedenbouwkundige aan de Technische Universiteit Eindhoven. Deze week besloot de gemeente Eindhoven om enkele kroegen te bestraffen voor ongeregeldheden met hun uitsmijters. "Ik zou kunnen zeggen dat Eindhoven volwassen wordt. Daar horen lastige plekken als Stratumseind bij. Maar ik weet van veel mensen dat ze het niet leuk vinden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.