Bestuur papegaaienopvang kan aanblijven, schikking in kort geding

19 januari 2012 om 14:13
nl
Het bestuur van het Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien (NOP) in Oerle hoeft niet op te stappen. De medewerkers van het papegaaienpark die een kort geding tegen het bestuur hadden aangespannen, hebben hun aanklacht laten vallen en zijn akkoord gegaan met een schikking.
Geschreven door

Volgens de medewerkers zou oud-directeur Tonnie van Meegen van het opvangcentrum bijna twee ton in zijn eigen zak hebben gestolen. Van Meegen overleed in augustus vorig jaar.
Op non-actief
Twee van de medewerkers waren na de aanklacht door het bestuur op non-actief gesteld. Ze zijn nu akkoord gegaan met een ontslagvergoeding van respectievelijk duizend en achttienduizend euro. In ruil daarvoor laten ze de eis dat het bestuur moet opstappen vallen. De andere twee medewerkers hadden al geen contract meer bij het park.
Ongeleide projectielen
De advocaat van het NOP noemde de klagende medewerkers, die op non-actief zijn gesteld, tijdens het kort geding 'ongeleide projectielen die maar wat roepen'. Volgens de advocaat is er geen enkel bewijs dat de overleden directeur geld in eigen zak gestoken heeft. Het geld zou zijn verrekend met achterstallig salaris en rekeningen die Van Meegen uit eigen zak betaalde.
Extra controle
De rechter vroeg zich tijdens het kort geding af of het niet beter is om de boekhouding extra te controleren, in plaats van het bestuur naar huis te sturen. "Welk vonnis ik ook geef, het zal nooit een oplossing zijn voor het NOP", aldus de rechter.
Verhuizing naar Nuenen
Het papegaaienpark verhuist in 2014 naar Dierenrijk Europa en Nuenen. Het opvangcentrum wordt overgenomen door Libéma, de exploitant van de dierentuin. Op de huidige locatie zijn er geen mogelijkheden voor uitbreiding. Het NOP kampt al enkele jaren met geldgebrek.
Opspraak vanwege sterfte
Drie jaar geleden kwam het opvangcentrum al eens in opspraak. Toen ontstond commotie over het aantal papegaaien dat er doodging.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.