B en W Haaren tegen (proef)boringen naar schaliegas

19 januari 2012 om 13:36
nl
Caudrilla kan het vergeten wanneer het in de gemeente Haaren wil gaan boren naar schaliegas. Burgemeester en wethouders zullen geen vergunning verlenen voor een proefboring naar schaliegas in het buitengebied van de gemeente.
Geschreven door

Het college wil hiermee voorkomen dat het Engelse bedrijf er ook daadwerkelijk schaliegas naar boven gaat halen. In augustus 2010 stemden B en W van Haaren nog in met tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan voor een proefboring.
Geen aanvraag voor vergunning
De gemeente Haaren heeft nog geen vergunningsverzoek ontvangen. Dit in tegenstelling tot de gemeente Boxtel. Hier heeft Cuadrilla wel een tijdelijke ontheffing en bouwvergunning aangevraagd en gekregen. De rechtbank in Den Bosch heeft op 25 oktober 2011 uitspraak gedaan over deze tijdelijke vergunning.
Eerste afweging
Volgens B en W van Haaren is hierdoor hun eerdere afweging van het principebesluit niet meer van toepassing. Hierbij was het uitgangspunt dat er sprake was van een tijdelijke activiteit en dat hiermee de gevolgen voor het gebied waar geboord zou worden ook van tijdelijke aard zijn.
Nieuwe afweging noodzakelijk
Door de uitspraak van de rechtbank is het noodzakelijk om bij de beoordeling ook de definitieve gaswinning ter plaatse te betrekken. Op grond van deze verandering heeft het college een nieuwe afweging gemaakt en in principe besloten geen medewerking te verlenen aan een exploratieboring.
Toekomstvisie
Het bestemmingsplan staat dit niet toe. Ook stroken de plannen niet met de toekomstvisie van de gemeente Haaren. Hierin staat dat ze bedrijvigheid stimuleert die de karakteristieken van een landelijke gemeente versterkt zoals landbouw, kleinschalige recreatie, toerisme en nieuwe vormen van op de natuur en ruimte gerichte zorg. Boring naar schaliegas in het buitengebied is daarom niet wenselijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.