Zoon dierenarts Soepnel krijgt 4 jaar cel en tbs voor moord op vader

19 januari 2012 om 15:00
nl
De 28-jarige zoon van de Eindhovense dierenarts Niek Soepnel krijgt een gevangenisstraf van vier jaar en tbs met dwangverpleging voor de moord op zijn vader. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag bepaald.
Geschreven door

De straf is gelijk aan de eis van justitie. Het lichaam van Niek Soepnel werd op 28 januari vorig jaar gevonden in de kruipruimte van zijn huis in de Eindhovense wijk Woensel.
Bebloede jas en gympen
De zoon ontkent dat hij zijn vader heeft vermoord, maar het bewijsmateriaal wijst in zijn richting. Bij een huiszoeking werden een bebloede jas en gymschoenen gevonden die matchen met de sporen bij de dierenarts thuis.
Psychiatrisch patiënt
De zoon van de dierenarts lijdt aan schizofrenie. Hij is al ooit een jaar opgenomen geweest in een psychiatrische instelling. Hij is in 2008 ook al veroordeeld, omdat hij zijn vader dreigde te vermoorden.
Bovennatuurlijke krachten
De 28-jarige Eindhovenaar houdt er opvallende ideeën op na. Zo is hij er niet van overtuigd dat dierenarts Soepnel zijn echte vader is. Ook denkt hij dat hij van een andere planeet afkomstig is. De man meent dat hij met zijn bovennatuurlijke krachten de mensheid moet beschermen tegen ziektes en andere gebreken en dat gebrekkigen en zieken desnoods moeten worden uitgeroeid en dat geweld daarbij is geoorloofd.
Chronisch schizofreen
Volgens een psycholoog en psychiater in het Pieter Baan Centrum is de zoon 'een inmiddels chronisch schizofrene man met een verhoogde paranoïde prikkelbaarheid en grootheidswanen gekenmerkt door vaderhaat'.
Blij met uitspraak
Broer Sven Soepnel is blij met de uitspraak. "Het is een opluchting dat hij op de juiste plek terecht komt. Niet alleen voor ons, maar ook voor hemzelf. Ik vind de uitspraak ook terecht. Een relatief lage straf en zware maatregel past bij de sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid van mijn broer."




App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.