Staten spreken steun uit voor Brabants Orkest

20 januari 2012 om 16:47
nl
Vier partijen in Provinciale Staten hebben het provinciebestuur opgeroepen zich in te spannen voor Het Brabants Orkest. CDA, SP, VVD en Vijftig-plus dienden vrijdag een motie in waarin staat dat het belangrijk is dat het orkest 'in een of andere vorm' blijft bestaan. Gezien het aantal indieners is de kans groot dat de motie later op de vrijdag wordt aangenomen.
Geschreven door

De partijen roepen gedeputeerde staten op om uit te zoeken of de provincie het orkest kan steunen. Gedeputeerde Staten zouden 'zo spoedig mogelijk' met nieuws terug moeten komen naar Provinciale Staten.
Bezuinigingen
Door de bezuinigingen bij het rijk is er vanaf 2013 ten zuiden van de grote rivieren nog maar plaats voor één gesubsidieerd symfonieorkest. Op dit moment zijn er nog twee: Het Brabants Orkest en Het Limburgs Symfonieorkest.

De vier partijen noemen Het Brabants Orkest een 'cultuur-icoon'. Ze zeggen niet in welke vorm het orkest zou moeten overleven. Volgens de motie moet het orkest zich richten op een toekomst minder afhankelijk van overheidssubsidie door het zoeken van andere inkomsten, het verlagen van kosten of het samenwerken met andere orkesten of gezelschappen.

Een symfonieorkest kost ruim zes miljoen euro per jaar. Voor symfonieorkesten beneden de grote rivieren heeft het rijk vanaf 2013 ongeveer 7 miljoen subsidie beschikbaar.

Directeur Arthur van Dijk is blij met de motie. Hij werkt aan een beleidsplan dat voor 1 februari bij het rijk moet liggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.