Provincie wil zeggenschap over invulling natuurakkoord

20 januari 2012 om 21:43
nl
Een meerderheid van Provinciale Staten wil dat de provincie Noord-Brabant betrokken is bij alle onderhandelingen over het natuurakkoord. Daarover werd vrijdagavond een motie aangenomen. Gedeputeerde Staten moeten actief meedenken over de invulling van het akkoord, dat het Rijk sloot met vertegenwoordigers van de provincies.
Geschreven door

In december werd het natuurakkoord afgewezen. Daar komt de provincie nu niet op terug, maar wel vinden Provinciale Staten dat de provincie zeggenschap moet hebben over het akkoord. "In de hoop dat het alsnog goed uitpakt", voegt een woordvoerder daar aan toe.
Gesprek
Deze maand gaat staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw in gesprek met het Interprovinciaal Overleg (IPO), de belangenbehartiger van de provincie. Daarin wil Bleker onduidelijkheden wegnemen, maar niet opnieuw gaan onderhandelen.

De staatssecretaris wil taken voor de natuur bij de provincies leggen. Daarbij worden meteen forse bezuinigingen doorgevoerd. Die bezuinigingen gaan er hoe dan ook komen. "Daarom is het dus voor Brabant heel belangrijk om het natuurbeleid in eigen hand te nemen", aldus een woordvoerder van gedeputeerde Johan van den Hout (SP).
Vertrek statenleden SP
Eerder op de dag vertrokken twee statenleden van de SP, mogelijk vanwege het feit dat hun partij akkoord wilde gaan met het natuurakkoord van Henk Bleker. Daarop besloot Ron van Zeeland zijn zetel ter beschikking van de partij te stellen en op te stappen. Zijn collega Ellen Pauel vertrok ook, maar komt dinsdag na het gesprek met de Commissaris van de Koningin pas met een reactie over haar vertrek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.