Rosmalense fotograaf Joost van den Broek wint Zilveren Camera 2011

23 januari 2012 om 09:10
nl
Fotograaf Joost van den Broek uit Rosmalen heeft zondag de Zilveren Camera 2011 gewonnen. Hij kreeg de fotoprijs voor zijn foto van inwoners van Hengelo, die willen dat de penningmeester van pedofielenvereniging Martijn uit hun buurt vertrekt. Daarbij lijken de bewoners het recht in eigen hand te willen nemen. Van den Broek nam nog meer prijzen in ontvangst.
Geschreven door

De foto van Van den Broek is uit bijna 10.000 inzendingen verkozen tot beste persfoto van 2011.
Ook prijs voor Ed van Alem
Een foto van Ed van Alem uit Oeffelt leverde de tweede prijs op in de categorie Dagelijks Nieuws. Van Alem fotografeert voor De Gelderlander.

Van den Broek kreeg ook een onderscheiding in de categorie 'Kunst, cultuur en entertainment'. Die was te danken aan een 'Brabantse' foto. Hierop is acteur Nasrdin Dchar te zien met zijn vriendin en ouders. De foto is genomen op de rode loper van de Gouden Kalveren. De familie Dchar komt uit Steenbergen.
Reactie Van den Broek
"Ik wist wel dat ik bij een goed onderwerp stond en dat het iets bijzonders was dat daar gebeurde. Maar ik had niet het gevoel dat het de winnende Zilveren-Camerafoto zou zijn", aldus de Rosmalense fotograaf. "Zo'n situatie had ik nog niet eerder meegemaakt. Je staat als fotograaf in de 'privésituatie'. Meestal is daar geen fotograaf bij. Je voelde de spanning van mensen die in de tuin van die man drongen."
Juryrapport
Volgens de jury geeft de winnende foto een glashelder beeld van Nederland anno 2011. Een multiculturele samenleving waarin ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen de overhand lijken te krijgen. "Dat laat Joost van den Broek zien door tussen de mensen, maar toch op gepaste afstand te gaan staan", aldus de jury.
Bekroning
"Het is een mooie aanvulling op de prijzen die ik al heb gewonnen in het verleden. Het is een bekroning op mijn werk." Van den Broek studeerde in 1991 af aan de Academie voor Beeldende Vormgeving in Tilburg.
Ed van Alem
Fotograaf Ed van Alem uit Oeffelt won de Zilveren Camera in de categorie Dagelijks Nieuws Enkel. Hij maakte een foto van een ongeval tussen een vrachtauto en een tractor in Oploo. Marielle van Uitert uit Vught won een tweede prijs met een foto van twee gevangengenomen Talibanstrijders vlak na de dood van Osama Bin Laden.
Brabantse onderwerpen
Sommige winnaars vielen in de prijzen met foto's van onderwerpen die zich in Brabant afspeelden. Koen van Weel maakte een prijswinnend portret van Mauro Manuel uit Eindhoven. Op de foto rolt er een traan over de wang van de jonge asielzoeker van wie lang werd gevreesd dat hij Nederland moest verlaten. Marc M. Bolsius maakte een prijswinnende serie over de boerderij van Kees en Paula Verboven in Gemonde.

In de categorie Sport won Robin Utrecht met een foto van de dramatische afsprong van turner Yuri van Gelder uit Waalwijk. Ook de serie die Utrecht hierover maakte, werd onderscheiden. Een foto van een varkensstal in Elsendorp leverde Raymond Rutting een prijs op in de categorie Dagelijks Nieuws.
Chemie-Pack
De immense brand bij Chemie-Pack was voor veel fotografen een dankbaar nieuwsonderwerp waar prachtige foto's uit voortkwamen. Zo maakte Valerie Kuypers een foto van oranje oplichtende vogels die tegen een achtergrond van gitzwarte rookwolken boven de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk vliegen. Dit onderwerp leverde Arie Kievit ook een prijs op. Zijn fotoserie van de brand bij Chemie-Pack en de onrust bij de bewoners door het vervuilde grondwater leverde hem de prijs op.





App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.