Twee heidekoekalfjes geboren in Achtmaal - Omroep Brabant
Video

Twee heidekoekalfjes geboren in Achtmaal

23 januari 2012 om 16:09
nl
In natuurgebied De Reten bij Achtmaal zijn dit weekend twee kalfjes geboren van de uiterst zeldzame heidekoe. Zaterdag werd het eerste kalfje geboren en zondag de tweede.
Geschreven door

Eind december vorig jaar werden nog zes koeien en twee kalfjes uitgezet in het natuurgebied na een afwezigheid van het ras van meer dan vijftig jaar. Van deze kleine koeiensoort zijn er ter wereld nog maar twintig exemplaren, tot dit weekend. Nu zijn het er twee meer.
Blakende gezondheid
"Beide kalfjes, Rabonte en Gillian, verkeren in blakende gezondheid en zijn van nature goed bestand tegen het huidige weertype", laat de trotse koeienhoeder Ad Taks weten. De kalfjes hebben geen last van het gure weer, ze verstoppen zich op droge stukjes land of achter heidepollen.
Oud ras
De heidekoe is een oud ras uit Noordwest-Europa. De dieren kwamen in de zestiger jaren van de vorige eeuw nog voor op de Peel. Het kleine ras produceerde te weinig melk en vlees en verdween daarom langzaam uit het Brabantse land. De heidekoeien die nu in natuurgebied De Reten vrij rondlopen, hoeven niet op stal en blijven zowel in de winter als in de zomer buiten.
Eikeltjes
Vereniging voor Natuurmonumenten is de eigenaar van de koeien en gebruikt de dieren om De Reten te begrazen. Heidekoeien eten behalve gras ook eikeltjes, wat invloed heeft op de smaak van de melk en het vlees. De westergaard weidekoe is een vrij klein ras en de schade veroorzaakt door de hoeven is daarom erg gering.


App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.